A brit kormány átmeneti időre szóló vámuniót javasol…

A brit kormány átmeneti időre szóló vámuniót javasol…

… az Európai Bizottságnak az ország uniós tagságának megszűnése utáni időszakra

Javaslatukban az áll, hogy a brit kormány a “lehető legszabadabb és -zökkenőmentesebb” kereskedelemre törekszik az Egyesült Királyság és az Európai Unió között. A megállapodás pedig nemcsak a szigetország gazdaságának érdekeit szolgálná, hanem az Európai Unióét is.

David Davis emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britannia évi 230 milliárd font értékben ad el árukat és szolgáltatásokat európai uniós partnereinek, az uniós cégek viszont ezt is meghaladó, 290 milliárd font mértékben adnak el brit partnereiknek, így számukra is fontos, hogy megállapodásra jussanak.

David Davis a BBC-ben leszögezte, hogy európai uniós tagságának megszűnésével együtt az Egyesült Királyság távozik a vámunióból és az EU egységes belső piacáról is.
A brit álláspont szerint a szigetország az átmeneti időszak alatt folytathat tárgyalásokat és köthet az ideiglenes vámunió megszűnése után életbe lépő szabadkereskedelmi megállapodásokat az Európai Unión kívüli partnerekkel. Ez azonban többek szerint vitához vezethet Brüsszellel, a vámunió résztvevői ugyanis nem köthetnek kétoldalú kereskedelmi egyezményeket.

A brit kormány a kilépési feltételek fokozatos életbe lépésére szolgáló átmeneti időszak lejárta után is a minél szabadabb kereskedelemre törekszik az EU-val. Ezt kétféleképpen tartja elképzelhetőnek: vagy a határok “áramvonalasításával” és a minimális mértékű ellenőrzésre való törekvéssel, vagy pedig egy olyan szoros új partnerség kialakításával, amelyben szükségtelenek lennének a vámhatárok.
Az átmeneti időszakra vonatkozó javaslattal elsősorban az üzleti szféra megnyugtatása és a kilépéssel kapcsolatos bizonytalanság csökkentése volt a kormány célja elemzők szerint.

A Nagy-Britannia és az Európai Bizottság közötti tárgyalások újabb fordulója augusztus végén kezdődik, a többször is felkészületlenséggel vádolt brit kormány addig várhatóan több fontos kérdésben is közzéteszi javaslatait.
Az átmeneti vámunióról szóló javaslatot az ellenzék legfőbb ereje, a Munkáspárt inkoherensnek nevezte. Szakértők pedig arra figyelmeztettek, valószínűtlen, hogy az Európai Unió változtatások nélkül elfogadná. Egy jövőbeni szabadkereskedelmi megállapodásról pedig Brüsszelben nem is akarnak tárgyalni addig, míg nem születik megállapodás olyan jelentős kérdésekben, mint a munkavállalók jogai, a határellenőrzés és a brit kötelezettségek rendezése.

Forrás: MTI

Adjon visszajelzést!