BMI: Visszatért a megszokott bővülési ütem

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított augusztusi értéke: 56,6.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem visszatért az elmúlt egy évben leggyakrabban megfigyelt 56-57 pontos sávhoz, így ezt az időszakot tekintve elég tipikus értéknek tekinthető. A 2017 augusztus havi index nagyobb a júliusi (54,2) értéknél, és a második legmagasabb augusztusi érték. Augusztus összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; az augusztusoké 52,6). Az elmúlt három évben az augusztusi átlag alacsonyabb volt (52,6), így az idei érték összességében átlag feletti augusztusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Augusztusban a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek általában nőttek júliushoz képest. Az ütem gyengébben változott, ezúttal 3,4 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (59,0), és ezzel ötvenegyedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (60,1) javult (6,1 százalékponttal nőtt) júliushoz képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (57,1) értéke 5,7 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (59,8) ezúttal nagyobb lett júliushoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenhat hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (53,0) javult, értéke 0,3 százalékponttal magasabb a júliusinál, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Augusztusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (55,6) augusztusban 2,8 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (48,1) 2,9 százalékponttal lett nagyobb, de ezzel is a készletmennyiség további csökkenésére utal. A külpiaci mutatók júliushoz képest eltérően alakultak. Az importindex (54,6) magasabb lett, továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (53,2) az elmúlt fél év legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (53,3) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 1,2 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap szűkülés után javulást jelezve kilencedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!