Digitalizáció gépben és emberben

Digitalizáció gépben és emberben

A gepárd futni tanul

 

Hiába a mögötte álló gazdag, külföldön is gyarapított szakmai tapasztalat, Lencsés Gergő, a GE Power veresegyházi üzemének gyárigazgatója meggyőződéssel állítja, hogy a régi igazságok egy részét el kell felejtenünk, ha boldogulni akarunk a digitális korban. Az alig negyven éves menedzser számos más kérdésben is egyedi álláspontot képvisel, de cégének sikerei mindenképpen őt igazolják.

Világéletében a GE-ben dolgozott, először a Lightning, aztán a Power üzletágban. Hogyan találtak egymásra a vállalattal?

Mondhatni véletlenül. Villamosmérnöknek, és azon belül is méréstechnikusnak tanultam, a szakterületem pedig az orvosbiológia volt. Aztán még az egyetemi éveim alatt, jó húsz évvel ezelőtt, megtaláltak a GE váci fényforrás-gyárából: olyan embereket kerestek nyári munkára, akik jól beszélnek angolul, értenek a statisztikához és kezelni tudja a számítógépeket. Én addigra már némiképp kiműveltem magam a Six Sigmában, amit akkor kezdtek bevezetni a GE-nél. A vállalatnál nagyon örültek annak, hogy találtak valakit, aki tisztában van azzal, mi a szórás, a konfidencia-intervallum és a többi varázsige, és ezekből még színes-szagos ábrákat is tud készíteni. Annyira szükség volt rám, hogy a gyárban akkor fellelhető három hordozható számítógép közül én kaptam meg az egyiket.

A nyári munkából aztán állandó megbízatás lett. Az utolsó egyetemi éveim már úgy teltek, hogy reggel fél ötkor felkeltem, átbuszoztam Gödöllőről Vácra a fényforrás-gyárba dolgozni. Onnan délután be az egyetemre előadásokra, gyakorlatokra, majd este 11-kor HÉV-vel haza Gödöllőre. Akkor alakult ki az a képességem, hogy bármilyen mozgó járművön pillanatok alatt el tudok aludni, de mindig időben felébredek.

Ezek után gondolom nem volt kérdéses, hogy diploma után ott is kezd dolgozni.

Valóban, egyenes út volt a váci gyárba. Egyfajta gyártósori mérnökként kezdtem, az volt a feladatom, hogy megértsem, mi okozza a selejteket, és így növeljem a hatékonyságot. Az üveggyárban akkor az a szellemiség uralkodott, hogy a gyártáshoz az alapanyagokon és a technológián kívül kell egy kis mágia is – mondjuk a két tonna homok közé egy ezüstkanálból öntsünk tíz gramm magnéziumot. Ilyen körülmények között kellett javítani a technológiákon. Egy alkalommal egy kísérlettervezés során eltörtem félmillió üvegburát – de végül is megérte, mert kiderült, hogy az úgynevezett buraíveltség 20 éve fennálló problémáját az okozza, hogy az üveghúzó sor kellős közepén van egy ajtó, ahol huzatot kapnak a félkész üvegek.

Hogyan került onnan a Power üzletágba Veresegyházra?

Amikor elkezdték építeni az itteni gyárat, áthívtak a Six Sigma csapatba, hogy minőségbiztosítási szerepben segítsek. Még a falak sem álltak, amikor dolgozni kezdtem Veresegyházon. Különböző pozíciókat töltöttem be az építkezés során, tagja voltam a Design for Six Sigma csapatnak és a nevemhez fűződik a Maximo karbantartási rendszer bevezetése is. Nagyon izgalmas időszak volt ez; azt élveztem a legjobban, hogy mindent lehetett és kellett is csinálni. Kimondottan felemelő volt látni, ahogy szó szerint alakot ölt az ember munkája nyomán a gyár. Közben persze sok stresszel is jár, hiszen több ezer dolognak kell pontosan, időben összejönnie, hogy minden működjön. De ezalatt rendkívül sokat tanultam a szakmáról és nem utolsósorban az utolsó csavarig megismertem a gyárat.

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó augusztusi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

 

Adjon visszajelzést!