BMI: A nyár végével jön a szokásos szeptemberi erősödés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke: 59,3.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A nyári szabadságolások és leállások végével az ütem tovább erősödött az elmúlt egy évben leggyakrabban megfigyelt 56-57 pontos sávhoz képest, az idei februári értéket elérve. A 2017 szeptember havi index nagyobb az augusztusi (56,8) értéknél, és a legmagasabb szeptemberi érték. Szeptember összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a szeptembereké 52,3). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag magasabb volt (54,3), így az idei érték összességében átlag feletti szeptemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Szeptemberben a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek általában nőttek augusztushoz képest. Az ütem gyengébben változott, ezúttal 3,5 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (62,7), és ezzel ötvenkettedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (59,8) romlott (0,3 százalékponttal csökkent) augusztushoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (60,3) értéke 3,0 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (62,6) ezúttal nagyobb lett augusztushoz képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenhét hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (52,7) romlott, értéke 0,4 százalékponttal alacsonyabb az augusztusinál, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Szeptemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közelebb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg kisebbek lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (54,7) szeptemberben 0,9 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (48,5) 0,4 százalékponttal lett nagyobb, de ezzel is a készletmennyiség további csökkenésére utal. A külpiaci mutatók augusztushoz képest hasonlóan alakultak. Az importindex (55,4) magasabb lett, továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (62,0) az elmúlt fél év második legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (61,1) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 7,5 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve tizedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!