Hétfőtől elérhető a központi vámrendelkezési rendszer (CDS)

Hétfőtől elérhető a központi vámrendelkezési rendszer (CDS)

Egyszerűsíti a vámkezelést az EU

 

Az Európai Bizottság egységes elektronikus rendszert hozott létre az árubehozatal egyszerűsítésére és könnyebb átláthatósága érdekében – közölte az uniós bizottság hétfőn.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a hétfőtől elérhető központi vámrendelkezési rendszer (CDS) könnyen kezelhető felületet biztosít az importőrök számára, akik mostantól az Európai Unióban mindenütt egységes módon érnek el 22 különböző vámigénylési típust.

Az új rendszer hatálybalépésével megszünteti a vámhatározatok benyújtására vonatkozó átmeneti szabályokat. A vállalkozásoknak hétfőtől kizárólag az elektronikus felület áll rendelkezésére adataik és kérelmeik felöltésére, a hatóságoknak pedig a döntések, engedélyezések és feladatok rögzítésére. A rendszert minden, több tagállamot érintő kérelem estében alkalmazni kell, de használható nemzeti hatáskörben is – közölték.

A korábbinál biztonságosabb rendszer lehetővé teszi, hogy az illetékes hivatalok egyidejűleg kezeljék a feltöltött adatokat, amelyek az unió területén bárhol lekérdezhetők lesznek valamennyi uniós vámhatóság által.

Az Európai Unióban évente több mint 3 trillió euró értékű áru regisztrálását és adatainak kezelését könnyíti meg az új uniós vámkódex (UCC) részét képező rendszer, amely a 2016. május 1-jén hatályba lépett vámjogszabályokat megújító munka első eredménye.

(MTI)

Adjon visszajelzést!