Biztos jövőt kínálnak

Biztos jövőt kínálnak

Értékteremtés az abroncson túl

 

Gyártási technológiáival is a világ élvonalában van a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., de az utóbbi időben nem csak az innen kikerülő abroncsok millióival hívják fel magukra a figyelmet. Újonnan bevezetett munkavállalói programjuk nekik már segített a munkaerő-hiány leküzdésében, de másoknak is követendő például szolgálhat. Topolcsik Melindával, a vállalat néhány hónapja kinevezett ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

Nemrég vette át az ügyvezetői posztot elődjétől, milyen reményekkel érkezett, melyek lesznek a legfontosabb feladatai?

Nagyon sok változáson megy át egyszerre a vállalat, ezek összehangolása most az egyik legfontosabb feladat. Hamarosan befejezzük a gyár bővítését; új gépeket telepítünk, amelyeken új termékcsaládokat fogunk gyártani; a meglévő termékcsaládok termelését is felfuttatjuk; és persze közben az eddigi gyártási tevékenységnek is a megszokott színvonalon kell folynia.

Van-e annak jelentősége, hogy ön az első magyar az ügyvezető igazgatói székben?

A nemzetközi nagyvállalatoknál nem szokatlan, hogy az első, esetleg első néhány ügyvezető az anyacégtől, vagy egy másik, már működő egységtől érkezik. Ezzel biztosítják, hogy a gyár és az üzemszerű működés a cég nemzetközi standardjainak megfelelően induljon el. A cég részéről fontos visszajelzés ugyanakkor egy helyi ügyvezető kinevezése. A helyi ügyvezetők feladata már nem az indulás feltételeinek, hanem a létrehozott vállalat minél hatékonyabb és fenntartható működésének biztosítása és a vállalat hosszú távú sikerességének, a dolgozók elkötelezettségének és motivációjának a megteremtése.

Amerikai cégtől érkezett egy japánhoz. Nagyon más a cégkultúra? Mennyire ment nehezen az akklimatizálódás?

Az európai központunk Brüsszelben található, a közvetlen főnököm Rómában székel, így hiába japán az anyavállalat, kimondottan európainak mondható a cégkultúra. Akklimatizálódni meg már csak azért sem kellett, mert a korábbi munkahelyeimre is ez volt a jellemző. A helyi menedzsment team is meglehetősen nemzetközi összetételű, de ez sem okoz gondot.

Mennyiben más a gumigyártás, mint az eddigi szektorok, ahol dolgozott?

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.-hez egy fémipari vállalattól érkeztem. Az iparágak között természetesen vannak különbségek, de a fundamentumok azonosak: mindkettő technológiai vállalat és mindkettő az autóipar számára gyárt termékeket, ezért tehát több a hasonlóság, mint a különbség. A gumigyártás technológiáját egyelőre csak nagy vonalakban ismerem, de ez elég is, hiszen a részletekkel kiváló szakemberek foglalkoznak, nekem inkább a stratégia felvázolása, a célok és az oda vezető út kijelölése a feladatom. De ettől persze még igyekszem minél többet megtanulni a műszaki alapokból.

A korábban megszokott és alkalmazott vezetési stílusát, módszereit itt is tudja alkalmazni?

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó augusztusi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!