Európa legvonzóbb logisztikai helyszínei

Európa legvonzóbb logisztikai helyszínei

Még mindig az összköltség minimalizálása a legfontosabb?

 

A Prologis publikálta legújabb kutatását, amely azt vizsgálja, hogy Európában a logisztikával foglalkozó ügyfelek miért választanak bizonyos helyszíneket más helyszínekkel szemben. „Az ügyfelek növekedési stratégiái: Európa legvonzóbb logisztikai helyszínei” című jelentésből az is kiderül, mely helyszínek sikeresek a gyorsan változó európai logisztikai piacon.

A Prologis Research és az eyefortransport (eft) felmérést végzett 2017. február és május között az európai logisztikai vállalatok körében, és arra a megállapításra jutott, hogy a helyszínek kiválasztását öt fő tényező befolyásolja Európában: a fő fogyasztói központok közelsége, a szabályozási környezet, a munkaerő elérhetősége, a közlekedési infrastruktúra és a beruházás teljes költsége.

A jelentés főbb megállapításai a következők:

  • A fő fogyasztói központok közvetlen elérhetősége kiemelten fontos.
  • Egyre fontosabbá válnak a legnagyobb fogyasztású fő lakossági központok.
  • Az összköltség viszonylag kevésbé fontos a többi tényezővel szemben.
  • A munkaerő közelsége (pl. Nyugat-Európában, ahol a legfőbb példa Hollandia) és a munkaerő költsége (pl. Lengyelországban) közvetlenül befolyásolják az ügyfelek logisztikai döntéseit.

A jelentés eredményeire alapozva a Prologis október 5-én átadta az „Európa 100 Legvonzóbb Logisztikai Helyszíne” díjakat Európa legjobb teljesítményt nyújtó helyszínei számára Münchenben, az EXPO REAL szakkiállításon. Hollandia magas pontszámot ért el mind az öt tényező tekintetében, amely befolyásolja az új helyszínek kiválasztását. A holland piacok különösen jól szerepeltek a szabályozási környezet és a multimodalitás szempontjából – ezek fontos ösztönzők azon piacok számára, amelyek a páneurópai disztribúciót helyezik előtérbe. A Benelux államok és Nyugat-Németország piacai, melyekre magas fogyasztói sűrűség és fejlett közlekedési hálózatok jellemzőek, jó eredményt értek el a fő fogyasztói központok közelsége és a közlekedési infrastruktúra tekintetében. Lengyelország több kategóriában is jól szerepelt, amely azt mutatja, hogy a lengyel piac gyors ütemben fejlődik.

A Prologis „Európa 100 Legvonzóbb Logisztikai Helyszíne” díjainak nyertesei:

  • Venlo: A kutatásban résztvevő 100 helyszín közül Európa legvonzóbb helyszíne.
  • Düsseldorf és a Rajna-Ruhr-vidék, valamint ezen belül Hamm, Unna és a Ruhr-vidék nagyvárosi régiója: a legnagyobb mértékű javulás a 10 legkeresettebb helyszín közül.
  • Közép-Lengyelország és Łódź: a legjobb teljesítményt nyújtó piac Nyugat-Európán kívül.

(prologis)

Adjon visszajelzést!