BMI: Továbbra is kedvezőek az őszi eredmények

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított októberi értéke: 58,3.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az őszi trend eddig kedvező képet mutat. Bár az ütem némileg lassult, az index továbbra is dinamikus bővülést jelez. A 2017 október havi index kisebb a szeptemberi (59,3) értéknél, de a legmagasabb októberi érték. Október összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; az októbereké 51,9). Az elmúlt három évben az októberi átlag magasabb volt (55,2), így az idei érték összességében átlag feletti októberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Októberben a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, az indexértékek fele-fele arányban nőttek és csökkentek szeptemberhez képest. Az ütem gyengébben változott, ezúttal 0,6 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (62,2), és ezzel ötvenharmadszor bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (63,2) javult (3,3 százalékponttal nőtt) szeptemberhez képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (62,6) értéke 2,0 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (67,2) ezúttal nagyobb lett szeptemberhez képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizennyolc hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (45,4) romlott, értéke 6,8 százalékponttal alacsonyabb a szeptemberinél, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Októberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték távolabb került az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (55,7) októberben 0,9 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (52,6) 4,0 százalékponttal lett nagyobb, és ezzel már a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók szeptemberhez képest eltérően változtak. Az importindex (63,2) magasabb lett, továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (61,1) az elmúlt fél év harmadik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (57,1) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 4,0 százalékponttal kisebb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve tizenegyedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!