Béres Gyógyszergyár

Béres Gyógyszergyár

Fejlesztés után, fejlesztés előtt

 

Szeptember végén adták át a Béres Gyógyszergyár Zrt. 3,2 milliárd forintból, felerészben állami támogatásból megvalósított kapacitásnövelő beruházását Szolnokon. A beruházás céljairól és menetéről Dr. Bischof Zsoltot, a társaság szolnoki cégvezetőjét és Kellner Máriát, a vállalat ellátási lánc igazgatóját kérdeztük.

 

Mi jellemzi a hazai és globális gyógyszer- és étrend-kiegészítő piacot, amelyen a Béres is tevékenykedik?

A vény nélküli gyógyszerek és étrend-kiegészítők hazai piaca az elmúlt évek során jelentősen átalakult. Két trend figyelhető meg, amelyek különösen az étrend-kiegészítők piacára jellemzőek. Egyrészt a termékek száma robbanásszerűen növekedett – az elmúlt évtizedben a termékek száma megduplázódott, ma már több mint 5000 készítmény versenyez a fogyasztók figyelméért. Ezzel együtt a piac növekedése elsősorban a régóta ismert, nagy márkáknak köszönhető. Másrészt a piacon megjelent a korábban nem jellemző árérzékenység, miután a belépő új termékek jelentős része kifejezetten az alacsonyabb árral és promóciókkal operál. Leginkább igaz ez az állítás a gyógyszertáron kívüli forgalmazási csatornákra.

Megfigyelhető a tendencia, hogy a fogyasztó egyre önállóbban hozza meg vásárlási döntéseit, ugyanakkor a választást továbbra is jelentős mértékben határozza meg a szakmai – orvosi vagy gyógyszerészi – ajánlás. Miután kifejezetten egészségvédő termékekről van szó, a termékek minősége és megbízhatósága kulcstényező a választásban.

Összességében a piac az elmúlt mintegy fél évtizedben évente átlagosan 7-8 százalékos értékbeli növekedést mutatott. Ezzel megegyező mértékben nőtt a Béres termékek fogyasztása is, megőrizve ezzel piacvezető szerepét az egészségmegőrző/immunvédő termékek magyarországi piacán. A nemzetközi piacokat tekintve egyrészt partnerségben gondolkodunk és dolgozunk más gyógyszergyárakkal és disztribútorokkal, másrészt saját magunk piacosítjuk termékeinket a régión belül. Elsősorban romániai üzletágunk dinamikus fejlődését emelnénk ki itt.

 

Mi tette indokolttá a termelési kapacitás ilyen mértékű bővítését, mint a most befejeződött szolnoki beruházás?

 

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó októberi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!