BMI: Folytatódik a kedvező őszi trend

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított novemberi értéke: 58,6.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az őszi trend eddig kedvező képet mutat. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez. A 2017 november havi index nagyobb az októberi (58,3) értéknél, és a legmagasabb novemberi érték. November összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a novembereké 52,0). Az elmúlt három évben a novemberi átlag magasabb volt (55,3), így az idei érték összességében átlag feletti novemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Novemberben a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, az indexértékek fele-fele arányban nőttek és csökkentek októberhez képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 3,5 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (65,8), és ezzel ötvennegyedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (61,9) romlott (1,3 százalékponttal csökkent) októberhez képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (59,8) értéke 2,9 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (64,5) ezúttal kisebb lett októberhez képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt tizenkilenc hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (46,6) javult, értéke 1,2 százalékponttal magasabb az októberinél, de e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Novemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közelebb került az 50,0 ponthoz. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (54,1) novemberben 1,5 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (53,9) 1,1 százalékponttal lett nagyobb, és továbbra is a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók októberhez képest hasonlóan változtak. Az importindex (61,1) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (54,4) az elmúlt fél év második legalacsonyabb értéke, de az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (57,6) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve tizenkettedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!