Kinek lesz munkája a jövőben?

Kinek lesz munkája a jövőben?

Digitális gazdaság hatása a munkaerőpiacra

 

A ma iskolát kezdő gyerekek 65%-ának olyan munkaköre lesz, amilyen most még nem létezik, miközben az OECD országokban a munkahelyek közel egytizedét veszélyezteti az automatizálás.

Ezek a tények egyértelműen jelzik, hogy egyre sürgetőbb feladat pontosan előre jelezni a digitális gazdaság hatását a munkaerőpiacra. Mindeközben pedig aktívan készülni kell a munkaadói és munkavállalói oldalnak is arra, miként alkalmazkodik ezekhez a változásokhoz.

Ezeket a kihívásokat figyelembe véve publikálta az Accenture kutatását, az “Új képességeket most” (New Skills Now) címmel, amely a digitális gazdaság kihívásait és lehetőségeit összegzi. A kutatás során az alábbi kérdéseket tanulmányozta az Accenture:

  • Milyen képességek elsajátítására van szükség a digitális gazdaságban?
  • Hogyan lehet ezeket a képességeket fejleszteni és hatékony programokat kialakítani ezek alapján?
  • A digitális gazdaságot alakító erők hogyan definiálják újra a munka jövőjét a kiszolgáltatott és marginalizált munkaerő esetében?

Képességek a digitális gazdaságban
2024-re a digitális képességeket igénylő pozíciók száma 12%-kal nő. A kutatás szerint minél korábban fejlesztik ki az egyének a tanuláshoz kapcsolódó képességeket, és alakítják ki a támogató szemléletet, annál nagyobb a siker valószínűsége. A jövő generációk arra számíthatnak, hogy többször munkakört váltanak, és ezek között számos olyan lesz, amit még fel sem találtak.

A növekedési szemlélet – amelyet az ellenállóképesség, az alkalmazkodóképesség és a tanulás iránti szeretet jellemez – az alapja minden más képességnek, amelyre a munkakeresőknek és vállalkozóknak szüksége van, hogy sikeresen eligazodjanak a munka változó világában.

Melyek a legsürgősebb tennivalók?
A projektalapú munka a 2015-ös 28%-ról 2020-ra 66%-ra fog növekedni, és nagyon fontos lesz majd a rugalmasság. Ehhez kapcsolódóan lényegesek lesznek az interaktív képességek, hogyan alakítsunk ki kapcsolatokat, aminek a segítségével hatékonyan tudunk dolgozni másokkal: akár személyesen, akár virtuálisan. Ezen kívül fontos lesz a problémamegoldás kreatív megközelítése – az empátia és újszerű gondolkodás képességének elsajátítása, valamint a helyi piaci és iparági igényeinek megfelelő releváns képességek tanulása.

(news4business)

Adjon visszajelzést!