BMI: Kedvező évzárás

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke: 60,0.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez. A 2017 december havi index nagyobb a novemberi (58,8) értéknél, és a legmagasabb decemberi érték. December összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a decembereké 52,1). Az elmúlt három évben a decemberi átlag alacsonyabb volt (52,0), így az idei érték összességében átlag feletti decemberi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Decemberben a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, az indexértékek fele-fele arányban nőttek és csökkentek novemberhez képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 3,1 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (69,2), és ezzel ötvenötödször bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (70,0) javult (7,7 százalékponttal nőtt) novemberhez képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (58,6) értéke 1,3 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (64,2) ezúttal kisebb lett novemberhez képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt húsz hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (44,1) romlott, értéke 1,9 százalékponttal alacsonyabb a novemberinél, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Decemberben magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az érték elszakadt az 50,0 ponttól. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (59,7) decemberben 5,4 százalékponttal lett magasabb. A késztermékkészletek indexe (54,5) 0,4 százalékponttal lett nagyobb, és továbbra is a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók novemberhez képest hasonlóan változtak. Az importindex (60,7) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (58,5) az elmúlt év hatodik legmagasabb értéke, de az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (55,4) 2016-ban hét hónapban hozott bővülést. Az előző hónaphoz képest 2,1 százalékponttal kisebb az index értéke, de egy hónap szűkülés után javulást jelezve tizenharmadik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!