Logisztikai kihívások a Flexnél

Logisztikai kihívások a Flexnél

A név kötelez

 

Nemcsak nevében, szolgáltatásaiban is alaposan megújult az elmúlt években a Flex: gyártási szolgáltatóból immár teljes termékéletciklus managementet kínáló vállalattá alakult át.  A globális szolgáltatási üzletág megoldásai Magyarországon is teljes körűen elérhetőek, időnként komoly feladatok elé állítva a logisztikai szakembereket – mondja Nagy Sándor, a Flex GSS logisztikai menedzsere.

 

Milyen külső hatások formálták leginkább a Flex működését az elmúlt években?

A változás gyökerei egészen a 2008-as válságig nyúlik vissza. Akkoriban a még Flextronics-nak hívott cég elsősorban az elektronikai bérgyártásból élt. A cégek azt tapasztalták, hogy csökkent a kereslet a termékeik iránt, így visszamondták vagy csökkentették rendeléseiket, ezzel próbálva minimalizálni a költségeiket.

A válság elmúlt, ám az üzlet már nem tért vissza a korábbi kerékvágásba. Új technológiák jelentek meg, az internetnek óriási piacmódosító hatása lett. A geopolitikai hatások közé sorolható, hogy egyes országokkal kapcsolatban szankciókat vezettek be, a légiközlekedésben megszigorították a biztonsági rendszabályokat, olyan előírások léptek életbe a légi szállításban, amely megnehezíti a szolgáltatók és ügyfeleik életét. Mindeközben a munkaerő-piac is átalakult, megjelent az Y és a Z generáció, akiknek már mások az igényeik, amire nekünk is reagálnunk kellett, és akkor még nem beszéltem a Magyarországot különösen sújtó munkaerő-hiányról.

 

Milyen irányba terjeszkedett a Flex tevékenysége, milyen új szolgáltatások jelentek meg?

Közvetlenül a válság hatására felértékelődtek a javítási szolgáltatásaink. Amikor nagy a kereslet egy termék iránt és kevésbé számít a költség, egyszerűbb és olcsóbb lehet valamiből újat gyártani, mint megjavíttatni a régit. Az elmúlt pár évben viszont környezettudatosabbak és költségérzékenyebbek lettek az ügyfeleink vásárlói, a végfelhasználók is, illetve a legtöbb országban szigorúbb környezetvédelmi szabályok léptek életbe az elektronikai hulladékokkal kapcsolatban. Akár begyűjtik a gyártók a termékeiket, akár környezetterhelési díjat fizetnek utánuk, mindenképpen költségeik lesznek vele, így érdemes elgondolkodni a javíttatáson és az újbóli forgalomba hozatalon. A javítási üzletágunk korábban is létezett, csak tovább kellett fejlesztenünk.

 

 

Hogyan kell elképzelni ezt a továbbfejlesztést?

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó októberi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

 

Adjon visszajelzést!