Újgenerációs mobil robotok
Kamstrup/MIR

Újgenerációs mobil robotok

Rohamosan fejlődik az intralogisztika

 

Az újgenerációs mobil robotok megváltoztatják mindazt, amit a gyártók belső szállítási és logisztikai folyamatairól eddig gondoltunk. Dániában a leggyorsabban növekvő robotgyártó és az iparág éllovasa 2017-ben elérte a 10 millió eurós álomhatárt (az értékesítések 25% -a az USA-ból származik), az idei évben már 27 millió eurót céloz meg, tovább növelve a globális terjeszkedést és a munkahelyek teremtését. A mobil robotok hamarosan a hazai piacot is meghódítják, már itthon is elérhető a legkorszerűbb technológia.

Amikor a Mobile Industrial Robots (MiR) vezetősége meghatározta a 2017-re vonatkozó célkitűzéseket, nagyot álmodott. A cél a független mobil robotok eladásából származó bevételek megtriplázása volt – a munkatársak és a nagyközönség számára is nyilvánosságra hozott ambíció. Decemberben, az utolsó megrendelések visszaigazolása után a kitűzött cél megvalósult; a bevétel 300 százalékos növekedése beteljesült.

Az éllovas dán Mobile Industrial Robots (MiR) 2013 óta fejleszti és forgalmazza az ipar legfejlettebb együttműködő és biztonságos, autonóm, mobil robotjait. A robotok már itthon is elérhetőek, az érdeklődő cégeknek Magyarországon jelenleg a RONIX-AUTOMATIKA Kft. nyújt segítséget.

Thomas Visti, a MiR vezérigazgatója szerint a növekedés 2017-ben elsősorban a multinacionális cégek megrendeléseinek volt köszönhető, amelyek a mobil robotok újabb és újabb megrendelésével tértek vissza hozzájuk, miután teszteltek és elemeztek egy-egy MiR robotot és annak eredményeit. „Természetesen ez a piac a különböző fejlesztések elemzéséről szól; 2016-ban pozitív trendeket figyeltünk meg, de nagyon magas célokat tűztünk ki. Számunkra kulcsfontosságú volt, hogy egy átütő tervvel rendelkezzünk a fejlesztés, a termelés és az értékesítés terén. Mindig azt mondom, hogy ami más vállalatnál három év alatt megy végbe, az a MiR-nél mindössze három hónapba telik. Az a sebesség, amellyel növekedtünk, mindenképpen ezt támasztja alá.” – mondta Visti.

A robotipar szakértője, Frank Tobe (ROBO Global LLC.) úgy véli, hogy „a MiR gyors növekedésével egy másik trend is párhuzamba állítható: az olyan vállalkozások megjelenése, amelyek egypontos kapcsolattartást/ telekommunikációt alkalmaznak az emberi erőforrások helyett. Nem a MiR az egyetlen cég, amely jelentős növekedést realizál – más beszállítók is jóval meghaladják az előzetes várakozásokat. De a MiR felemelkedése a Thomas Visti által korábban a Universal Robots számára kifejlesztett, integrált disztribútor hálózatnak köszönhető. Ez segített a MiR-nek abban, hogy elindítsa globális értékesítési tevékenységét olyan forgalmazók felé, amelyek bíznak abban, hogy olyan termékeket kapnak, amelyek gondos tervezéssel készültek és világszerte illeszkednek a gyártók igényeihez. A MiR egy olyan piaci rést talált a gyártók tekintetében, amelyek telephelyükön mobil szállítási megoldásokat igényelnek.”

Adjon visszajelzést!