BMI: Maradt a bővülés az új év elején

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított januári értéke: 60,9.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg gyorsult, és az index továbbra is dinamikus bővülést jelez. A 2018 január havi index nagyobb a 2017 decemberi (60,5) értéknél, és a legmagasabb januári érték. Január összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a januároké 52,6). Az elmúlt három évben a januári átlag magasabb volt (53,8), így az idei érték összességében átlag feletti januári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Januárban a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, az indexértékek nagyobb része azonban csökkent decemberhez képest. Az ütem némileg változott, ezúttal 2,4 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (68,1), és ezzel ötvenhatodszor bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (64,6) romlott (5,0 százalékponttal csökkent) decemberhez képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (64,7) értéke 4,7 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (67,3) ezúttal nagyobb lett decemberhez képest, és az árak erősebb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt huszonegy hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (43,4) romlott, értéke 0,9 százalékponttal alacsonyabb a decemberinél, és e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Januárban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közeledett az 50,0 ponthoz. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (56,5) januárban 3,1 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (52,5) 1,8 százalékponttal lett kisebb, de továbbra is a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók decemberhez képest eltérően változtak. Az importindex (60,5) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (65,6) az elmúlt egy év  legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (61,7) 2017-ben mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 6,1 százalékponttal nagyobb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve tizennegyedik alkalommal.

 

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!