Drasztikus változás az új vámtörvényben

Drasztikus változás az új vámtörvényben

A vámteher egyetemleges megfizetése

 

Az új nemzeti vámtörvény szabályai szerint, ha a vámhatóság több gazdálkodótól is követelhet egy vámterhet, akkor az a társaság fog előtérbe kerülni, aki fizetni tud.

Az egyetemlegesség kérdése mindig meghatározó volt a vámeljárásban, szabályozása állandóan változott. A jelenlegi módosítás viszont hátrányos a gazdálkodói oldal számára. A vámjogszabályok rendelkezései szerint a vámteher megfizetésére egy vámeljárás során több személyt is lehet kötelezni. Alapvetően a vámteher megfizetésére kötelezhetőnek tekintjük azt, aki az árut importálta.

Ugyanakkor, mivel a vámkezelések vámszolgáltatókon (vámügynök, szállítmányozó, fuvarozó, logisztikai szolgáltató) keresztül zajlanak, gyakran előáll olyan helyzet, hogy az importőrön kívüli személyek is fizetésre kötelezhetővé válnak az eljárás során.

A gyakorlatban a vámszolgáltatást nyújtó vámügynökségek vagy szállítmányozók és fuvarozók lesznek fokozottan kitéve annak, hogy az importőr helyett őket kötelezi a hatóság fizetésre. Ilyen esetben a kötelezés egyetemlegesen történik és a fizetésre kötelezettek közül bárkitől beszedhetővé válik a köztartozás, és attól inkasszálják le az összeget, aki fizetőképes, ez pedig gyakran olyan gazdálkodó lesz, akinek tevékenysége megköveteli a tartozásmentességet. Ő a fizetési kötelezettséget már csak polgári peres eljárásban háríthatja a többi egyetemleges adósra.

Korábban elég volt bemutatni a bíróságon a vámhatározatot, nem igényelt további bizonyítást, hogy több személy egyetemleges kötelezéséről van szó, ezért továbbhárítható volt a más helyett megfizetett köztartozás.

(hvg)

Adjon visszajelzést!