BMI: Némileg csökkenő ütemű bővülés februárban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 57,4.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az év végi trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2018 elején is. Az ütem némileg lassult, de az index továbbra is bővülést jelez. A 2018 február havi index kisebb a 2018 januári (61,1) értéknél, és a második legmagasabb februári érték, holtversenyben 1999-cel. Február összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,5; a februároké 52,6). Az elmúlt három évben a februári átlag magasabb volt (56,0), így az idei érték összességében átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

Februárban a részindexek majd mindegyike pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek nagyobb része csökkent januárhoz képest. Az ütem enyhén változott, ezúttal 2,2 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (66,6), és ezzel ötvenhetedszer bővült zsinórban a rendelésállomány. A beszerzési mennyiség indexe (57,0) romlott (8,4 százalékponttal csökkent) januárhoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal. A termelési mennyiség indexének (57,1) értéke 8,1 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva. A beszerzési árak indexe (64,6) ezúttal kisebb lett januárhoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt huszonkét hónapban emelkedést mutatott az index értéke. A szállítási átfutási idő indexe (43,6) javult, értéke 0,4 százalékponttal magasabb a januárinál, de e hónapban az átfutási idők rövidülésére utal. Februárban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az érték közeledett az 50,0 ponthoz. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest. A vásárolt készletek szintje (56,4) februárban 0,3 százalékponttal lett alacsonyabb. A késztermékkészletek indexe (50,8) 1,4 százalékponttal lett kisebb, de továbbra is a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók januárhoz képest hasonlóan változtak. Az importindex (59,2) alacsonyabb lett, de továbbra is bővülést jelezve. Az exportindex értéke (59,3) az elmúlt egy év ötödik legmagasabb értéke, és az export további bővülésére utal. A foglalkoztatási index (56,6) 2017-ben is mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 4,9 százalékponttal kisebb az index értéke, egy hónap szűkülés után javulást jelezve tizenötödik alkalommal.

Üzleti Jelentések – Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság

Konjunktúrajelző a magyar gazdaságról Az Üzleti Jelentések a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) havonta megjelenő konjunktúrajelző kiadványa, a jelentésben adjuk közre a Beszerzési Menedzser Indexet (BMI) is. A kiadvány a feldolgozóipari vállalatok beszerzésért felelős vezetői körében végzett kérdőíves felmérések adataira épül. A felmérés módszertanát az MLBKT amerikai társszervezete, az ISM (Institute of Supply Management).

A kiadványról bővebben itt olvashat.

Adjon visszajelzést!