„A beszerzés jövője – Hogyan alakulnak át a vállalatok napjainkban?”

„A beszerzés jövője – Hogyan alakulnak át a vállalatok napjainkban?”

Nilgün Atasoy, az SAP Ariba kelet-közép-európai vezetője

Számos vállalattal dolgozik együtt világszerte. Megosztaná velünk, milyen tendenciákra számít 2018-ban a digitális ellátási lánc és beszerzés terén?

 

Tíz évvel ezelőtt a beszerzés taktikai jellegű, manuális folyamat volt. Manapság már sokkal inkább stratégiai, digitális funkció, amely ösztönzi az üzleti átalakulást.

Már rég elmúltak azok az idők, amikor a beszerzés rettegett, bonyolult folyamat volt, amely sok papírmunkával, időbefektetéssel és frusztrációval járt. Ma a technológiának köszönhetően ugyanolyan egyszerű a munkahelyi, mint az otthoni vásárlás.

Egy több mint 600 vállalatot átfogó közelmúltbeli felmérés szerint az átlagos beszerzési szervezet idejének 52 százalékát olyan tranzakciós tevékenységek teszik ki, mint a megrendelések (PO-k), a beszerzési események és szerződések kezelése, a számlák egyeztetése és a kifizetések nyomon követése. A legtöbb szervezet a felsorolt alapvető tranzakciós tevékenységek legalább némelyikét automatizálta. Sokan azonban új technológiákat keresnek a további fejlődés érdekében.

Az intelligens technológiák, így a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia és a kognitív képességek magukban foglalják a lehetőséget a minden eddiginél intelligensebb és egyszerűbb beszerzés megvalósítására. Ennek keretében a beszerzési szervezetek sokkal gyorsabban, alacsonyabb költségen és nagyobb pontossággal végezhetik el a tranzakciós tevékenységeket. És ami még fontosabb: intelligensebb, tájékozottabb döntéseket hozhatnak, és hatékonyabb, szorosabb együttműködésen alapuló és adatvezérelt módon működhetnek, ami a megtakarítások mellett számos más értékkel szolgál a vállalat számára.

Az intelligens technológiák kiaknázásának köszönhetően – mint az SAP Leonardo vagy IBM Watson – a vállalatok összevonhatják a beszerzési adatokból származó információkat és strukturálatlan információkat az ügyfél- és piaci igények hatékonyabb előrevetítésére és megválaszolására. Emellett új megközelítések nyithatók meg az emberek és információk összekapcsolására – amelyek alapjaiban változtatják meg a vásárlások és eladások világát.

Például egy digitális beszerzési asszisztens gépi tanulással ötvözve teljesen átalakíthatja a beszerzési eseményeket, olyan feladatokkal, mint a megfelelő ajánlatkérés-típus definiálása, a részvételre megfelelő beszállítók azonosítása az árucikk kategóriája, régió vagy iparág szerint, vagy információn alapuló reakció a piaci jelzésekre és árazási nyomásokra az eredmények optimalizálása céljából.

A szerződéskötés is intelligensebbé és átfogóbbá tehető olyan alkalmazásokkal, amelyek automatikusan azonosítják a jogi könyvtárhoz és taxonómiához igazodó releváns feltételeket, összehasonlító adatok alapján feltárják az egyes iparágak vagy régiók hasonló szerződéses feltételeit egy adott árucikk vonatkozásában, és optimális célzott árakat javasolnak a várható volumen és szerződéses kedvezmények alapján.

Az intelligens beszerzés felé vezető út már ki van kövezve, a rá lépő vállalatok pedig valódi értékre számíthatnak. Ehhez azonban változásokra van szükség. A beszerzésnek alapjaiban kell újraalkotnia a „mit” és „hogyan” kérdésekre adott válaszokat. A beszerzési szakembereknek szorosabban együtt kell működniük az üzleti csapatokkal, és munkájuk jelentős mértékben az elemzési adatokon nyugszik majd. Ez pedig új készségek elsajátítását igényli az adattudomány és analitika, kockázatkezelés és együttműködés terén.

 

Mi az SAP Ariba dióhéjban, és miért piacvezető?

 

Dióhéjban az SAP Ariba az eszköz, amelynek segítségével a vállalatok üzletkötés céljából összekapcsolódnak. Digitális üzleti piactér, amely egyszerű, intelligens cserék végrehajtására biztosít felületet több millió beszerző és szállító között.

Egész pontosan bolygónk bármely más hálózatánál több vállalat kapcsolódik össze az Ariba Network keretében. Lényegében több mint hárommillió vállalat használja az SAP Ariba megoldást 180 országban, hogy összekapcsolódva és együttműködve évente mintegy 1 billió dollárnyi kereskedelmet bonyolítsanak le.

Piacvezető megoldásaink révén a vállalatok egyszerűbbé tehetik az együttműködést kereskedelmi partnereikkel, intelligensebb üzleti döntéseket hozhatnak, és kibővíthetik együttműködésen alapuló üzleti folyamataikat egy nyitott technológiai platformmal.

Üzleti hálózatunk és a szállítókiválasztástól a kifizetésig tartó folyamatot kezelő alkalmazásaink révén a vállalatok újradefiniálhatják a szállítókiválasztástól a fizetésig tartó folyamatot, és átalakíthatják vállalatukat. A beszerzők hatékonyan léphetnek intelligens kapcsolatba több millió szállítóval, és dinamikus, egészséges szállítási láncot hozhatnak létre. A szállítók nyereséges kapcsolatokat hozhatnak létre a vásárlásra kész beszerzőkkel, és hatékonyan kezelhetik értékesítési ciklusukat és pénzforgalmukat.

Gondoljon ránk úgy, mint egy vállalati Facebook és Ebay alkalmazásra. Világszerte ügyfelek milliárdjai használják ezeket az oldalakat nap mint nap személyes kapcsolataik kezelésére, vásárlásra, eladásra és kifizetésre. Ugyanezt tehetik meg a vállalatok is az Ariba Network funkcióival: kapcsolatokat kezelhetnek, árukat és szolgáltatásokat kínálhatnak és szerezhetnek be, és végrehajthatják a kifizetéseket. Még aukciókra is van lehetőség, pont mint az Ebay-en. Már vállalatok milliói használják. Emellett értékelni lehet az üzleti partnereket, és nyomon követni a megrendelt vagy eladott árukat. Egyetlen integrált platformon minden, amire egy vállalatnak szüksége van.

Adjon nekünk 3 kulcsfontosságú útravalót arról, hogyan alakítaná át az SAP Ariba egy magyar vállalat működését.

 

A digitális beszerzés felé vezető út minden vállalat esetén más és más. A kezdet azonban egyforma: a folyamatautomatizálással indul. A három kulcsfontosságú útravalóm:

  1. Az első lépés a digitalizálás, például a beszerzés, rendelés és számlázás terén. Ez átlagban 10-15 százalékos megtakarítást eredményezhet.
  2. A következő állomás az intelligens technológiák kiaknázása, amelyek lehetővé teszik a vállalatoknak az adatok kielemzését és tájékozottabb döntések meghozatalát. Ezáltal további 5-15 százalékos megtakarítás érhető el.
  3. Ha a digitalizálás által okozott hatékonyságot és eredményességet is figyelembe vesszük, még magasabbra kúszhatnak ezek a számok.

 

 

Az SAP Ariba tehát a magyar piacon is alkalmazható?

Természetesen igen. Világszerte számtalan vállalat választja az SAP Ariba megoldást üzleti hálózatként. Bármilyen országban bármilyen vállalat kiaknázhatja a beszerzés digitalizálásának és a világ legnagyobb üzleti hálózatához való csatlakozásnak az előnyeit. A vevők és eladók számára nyújtott előnyök közé tartozik:

  • Alacsonyabb költségek – 1–8%-os csökkenés az ellátásilánc-költségekben és 60%-os csökkenés a működési költségekben, átlagban.
  • Nagyobb hatékonyság – 50–75%-kal gyorsabb tranzakciós ciklusok, sok ügyfél a teljesen automatizált („érintésmentes”) tranzakciófeldolgozás >90%-os szintjét is eléri.
  • Valós idejű folyamatátláthatóság és nagyobb adatpontosság – 60%-os javulás a rendelés pontosságában, csökkentve a készlethiányok kockázatát, vagy a felesleges készletek felhalmozásának szükségességét.
  • A működő tőke jobb teljesítménye – 50%-os javulás a kedvezmények realizálásában a szállítókkal, és 20%-kal gyorsabb fizetési ciklusok az ügyfelekkel.
  • Több értékesítés – 5–20% bevételnövekedés az új ügyfelekkel és 30%-kal nagyobb részesedés a meglévő ügyfelek pénztárcáiból.
  • Jobb ügyfélmegtartás –15%-os javulás az ügyfélmegtartási rátában.

 

Vannak az SAP Aribának magyar ügyfelei?

 

Igen, valójában számos magyar vállalat csatlakozott már az Ariba hálózatához, és reméljük, hogy ez a szám növekedni fog a jövőben, ahogy a magyarországi vállalatok felismerik a digitális beszerzés stratégiai fontosságát.

 

Van néhány helyi versenytárs a piacon. Miben emelkedik ki az SAP Ariba közülük?

 

Az Ariba Network a világ legnagyobb, leginkább globális, üzleteket összekapcsoló hálózata, amely a bolygó bármely más hálózatánál több vevőt és eladót kapcsol össze, minden más hálózatnál nagyobb kereskedelmi volument bonyolítva. Több mint 3 millió vállalat az Ariba Network tagja, akik évente több mint 1 billió dollárnyi kereskedelmi tranzakciót bonyolítanak. Ez több, mint az eBay, Amazon és Alibaba összevonva. Emellett számos szolgáltatóval ellentétben, akik a beszerzési folyamatnak csak egyes részeit célzó alkalmazásokat nyújtanak, mi egyetlen egyesített platformot kínálunk a szállítókiválasztástól a kifizetésig tartó teljes folyamat kezelésére minden kiadáskategóriában, végponttól végpontig. És ami talán a legfontosabb: felhőalapú alkalmazásaink zökkenőmentesen kapcsolódnak az SAP-hoz és más ERP-rendszerekhez, hogy a vállalatok maximalizálhassák befektetéseiket, és nagyobb értéket nyújthassanak.

 

Mi a következő terv az SAP Ariba terén?

 

2017-ben az SAP Ariba bejelentette, hogy partnerségre lép az IBM-mel, hogy kognitív beszerzési megoldásokat nyújtsanak a szállítókiválasztástól a beszerzésig tartó folyamat újraalkotására. Az SAP Leonardo, IBM Watson és SAP Ariba kiaknázásával a megoldások elemzik a beszerzési adatokat és a strukturálatlan információkból származó prediktív információkat, hogy javítsák a döntéshozatalt a szállítókezelés, szerződések és beszerzési tevékenységek terén. Az SAP Ariba emellett új mesterséges intelligencia, gépi tanulás képességeket vezet be a szállítókiválasztástól kifizetésig tartó folyamatokat célzó alkalmazásaiban az év első felében.

 

Idén tavasszal Amszterdam ad helyet az SAP Ariba Live rendezvénynek, amely a beszerzési szakemberek első számú találkozója az EMEA-régióban. Az eseményre 2018. április 23–25. között kerül sor a RAI Convention Centerben. A regisztrációhoz látogasson el a www.aribalive.com oldalra >>>

Ízelítő az SAP Ariba Live 2017-es prágai rendezvényéről

Adjon visszajelzést!