Fellépés a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen

Fellépés a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok ellen

Tiltások az élelmiszer-ellátási láncban

 

Betiltanák az élelmiszer-ellátási láncban alkalmazott “legkárosabb” tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokat az Európai Bizottság javaslata értelmében, hogy nagyobb biztonságot élvezhessenek a mezőgazdasági termelők, illetve a kis- és középvállalatok (kkv-k).

Betiltandó kereskedelmi gyakorlatnak számítanának “a romlandó termékek utáni késedelmes kifizetések, a megrendelések utolsó pillanatban történő visszamondása, a szerződések egyoldalú vagy visszamenőleges módosítása, illetve a tönkrement termékekért felszámolt díjak”. Azt, hogy a vevő visszaküldje az eladatlan élelmiszereket a beszállítónak, vagy díjat fizettessen az ellátási megállapodás fenntartásáért, pedig csak akkor tenné lehetővé ezen irányelv, ha arról a felek előzetesen világosan és egyértelműen megegyeztek.

A brüsszeli testület ezzel azt akarja elérni, hogy az élelmiszeripari és mezőgazdasági kkv-k tisztességesebb bánásmódban­ részesüljenek, és kevésbé kelljen olyan kockázatokkal szembenézniük, amelyeket alig vagy egyáltalán nem befolyásolhatnak.

A kezdeményezéssel azokat támogatják, akik “önhibájukon kívül, gyenge tárgyalási pozíciójukból kifolyólag tisztességtelen gyakorlatok áldozataivá válnak”. Ezáltal erősödik az élelmiszer-ellátási láncban részt vevő termelők és kkv-k helyzete.

Az előterjesztés értelmében a tagállamoknak létre kell hozniuk egy, az új szabályozás végrehajtásáért felelős közigazgatási szervet, amely bizonyított jogsértés esetén “arányos és visszatartó erejű” szankciókat foganatosíthat. Ezen szervezet saját kezdeményezésre, valamint benyújtott panaszok alapján is vizsgálatokat indíthat.

(mti)

Adjon visszajelzést!