Gamma Digital

Gamma Digital

Teljes sebességgel a startvonalon

 

A képfeldolgozó rendszerektől jutott el az intralogisztikai automatizálásig, de karrierje során mindig azt kereste, hogyan lehetne az ipari rendszereket magasabb szinten működtetni. Szilassy László, a Gamma Digital ügyvezetője tavaly elnyerte az Ernst & Young Az Év Üzletembere díjának Újgenerációs Gyártástechnológiák különdíját. Noha az elismerés az Ipar 4.0 területén elért eredményeinek is szól, magát a kifejezést ritkán használja, inkább azokat a módszereket alkalmazza, amelyek hatására termékek, automatizált technológiák révén gördülnek le a gyártósorokról.

 

Mennyire korán köteleződött el a mérnöki tudományok mellett?

Én már harmadik generációs mérnök vagyok a családomban. Gyerekkorom óta érdekelt a matematika és a fizika, középiskolában értem is el jó eredményeket ezeken a területeken. Ezzel együtt is volt egy időszak az életemben, amikor kacérkodtam az orvostudománnyal, de végül a BME-n kötöttem ki. A sor egyébként nem szakadt meg, most már a fiam is a BMGE-re jár.

 

Milyen irányban indult el a karrierje?

Már egyetemista éveim alatt kapcsolatba kerültem a hazai műszergyártás és műszaki kutatás egyik zászlóshajójával, a Gamma Művekkel. Ennek egyik részlege a nukleáris medicinával, a képalkotó berendezések és eljárások fejlesztésével is foglalkozott. Ezen a területen kezdtem el dolgozni.  A diplomamunkámat is a Gammánál írtam, mint ahogy később a szakmérnöki és doktori disszertációmat is. A munkám során külföldre is eljutottam, másfél évet töltöttem például az Aacheni Egyetemen.

 

Most mégsem ezzel, hanem ipari folyamatautomatizálással foglalkozik, immár közel húsz éve…

Nem volt igazán üzleti potenciál abban, amit addig csináltam, mivel mire befejeztem a tanulmányaimat, egy volt kollégám létrehozott egy akkori munkámhoz hasonló profilú vállalkozást, ami azóta is sikeresen működik. Mivel rendkívül tőkeigényes területről van szó, tisztán látszott, hogy két cég a magyar piacon ebből nem tud megélni. Szerettem volna a saját utamat járni, új irányokat keresni, ezért egy kollégámmal 2000-ben megalapítottuk a Gamma Digital Kft.-t.

 

Milyen munkákkal foglalkozott kezdetben a Gamma Digital?

Az alapítás után viszonylag hamar kialakult az a három szakterület, ahol az automatizálásnak növekvő jelentősége van: az intralogisztikai rendszerek automatizálása elsősorban gyógyszeripari és autóipari technológiákhoz kapcsolódóan, valamint a robotika. Ehhez éppúgy fontos az egyes szakterületek beható ismerete, mint a vezérlőrendszerek terén meglévő tudás. A technológiák ismerete sok esetben olyan hozzáadott érték lehet, amely komoly versenyelőnyt jelenthet a piaci szereplők között.

 

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó februári számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!