Csak kesztyűs kézzel!

Csak kesztyűs kézzel!

Vigyázat a munkahelyeken lévő veszélyes anyagokkal!

 

A veszélyes anyagok okozta munkahelyi megbetegedések számának jelentős csökkenésére számítanak az Európai Unió által kezdeményezett, hazánkban április 26-án induló kampány nyomán. Az európai vállalkozások 38%-a rendszeresen használ veszélyes anyagokat, amelyek évente 120 ezer daganatos megbetegedést és 80 ezer halálesetet okoznak. Munkaegészségügyi szakértők hangsúlyozzák: egyes munkakörökben meglepően sokféle vegyi anyaggal érintkezhet egy munkavállaló a munkája során, amelyek főként akkor jelentenek kockázatot, ha nem tudunk bánni velük.

Kőpor, vízkőoldó, aerosolok – csak néhány azok közül a mindennapi dolgok közül, amelyekkel tartósan érintkezve egészségi ártalmaknak tesszük ki magunkat. A veszélyes anyagok listája sokkal bővebb, mint legtöbben gondolnánk, ráadásul ezekkel az anyagokkal sok munkavállaló úgy találkozik és dolgozik, hogy a kockázatokkal nincs tisztában.

A probléma napi szinten sok millió embert érint: az európai munkakörülmény-felmérés szerint 2015-ben az Unióban megkérdezett dolgozók 18%-a számolt be arról, hogy munkaidejük legalább egynegyedében vegyipari termékkel érintkezik.

Az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége (EU-OSHA) ezért „Egészséges munkahelyek – A veszélyes anyagok helyes kezelése” címmel kétéves tájékoztató kampányt indított 2018-ban, amelynek legfontosabb célja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen veszélyes anyagokkal találkozhatunk a munkahelyünkön, ezek milyen ártalmakat okozhatnak és mit tehetünk azért, hogy megóvjuk az egészségünket.

A kampány legfőbb célkitűzése, hogy a dolgozók és a munkaadók is tisztában legyenek vele: a kockázatok csökkentése érdekében fel lehet és fel is kell lépniük. A munkahelyeknek nem csupán kötelessége, de érdeke is betartani a vonatkozó előírásokat, jogszabályokat. A munkavállalókban is szeretnék tudatosítani: ha a cég kibújik a biztonsági szabályok betartása alól, azzal a dolgozó egészségét teszi kockára. A kampány során igyekeznek jó gyakorlati példákat bemutatni, melyekből kiderül, mennyivel olcsóbb a baj megelőzése, nemcsak pénzben, de egészségben eltöltött életévekben kifejezve is.

 

Kőfaragóktól a balett-táncosokig: a körülményektől függően szinte bármely anyag veszélyessé válhat

Sokan azt gondolják, hogy csupán a mesterségesen előállított vegyszerek számítanak veszélyesnek. Pedig akár hétköznapi dolgok is ártalmasak lehetnek az egészségre. A vegyi anyagok életünkben mindenhol jelen vannak, meghatározzák mindennapjaink életszínvonalát. Széles körben használják őket az iparban, a mezőgazdaságban, a szolgáltatásokban, betegségek kezelésében. Kimutathatóak a lakókörnyezetünkben a szennyezett levegőben, a talajban, a felszíni és nem megfelelően kezelt vizekben, az ember által fogyasztott színezékeket, tartósítószereket tartalmazó élelmiszerekben, állatok húsában, a növényekben. Megfelelő szabályozottság hiányában nemcsak a dolgozó ember, hanem a lakosság egészségkárosodását idézhetik elő.

 

A megelőzés a legfontosabb

A veszélyes anyagok okozta ártalmak megelőzésére a legjobb megoldás a veszélyes anyagok kiváltása, helyettesítése kevésbé veszélyesekkel, de ez nem mindig lehetséges. Ezért a munkaadóknak, irányítsanak akár egy néhány fős, vagy éppen egy nagyvállalatot, meg kell hozniuk a megfelelő technológiai és szervezeti intézkedéseket, szükség esetén biztosítaniuk kell a dolgozók egyéni védőeszközeit. Minden munkáltatónak, a kkv-knak is kockázatértékelést, intézkedési tervet kell készítenie az ilyen anyagok kezelésére vonatkozóan. Munkavédelmi oktatás keretében kell a munkavállalókat kioktatni az általuk használt anyagok veszélyeiről. Mindez a munkaadó érdeke is: ha kevesebb a beteg dolgozó, növekszik a termelékenység és versenyképesebbé válik a vállalkozás is.

Az Európai Bizottság a napokban jelentette be, hogy egyelőre öt magas kockázatú vegyi anyag felhasználására vezet be új, szigorúbb határértéket. Az ilyen rákkeltő, illetve genetikai károsodást okozó anyagok közé tartozik például a kadmium, az arzénvegyületek vagy a formaldehid, melyeket széles körben használnak elektronikai, vegyipari vagy műanyag termékek, akkumulátorok gyártása során, de az egészségügyben, laboratóriumokban is.

Adjon visszajelzést!