Forradalom a logisztikában?

Forradalom a logisztikában?

Az új titkos fegyver a Hyperloop

 

Újabb szenzációs bejelentés érkezett a Hyperloop háza tájáról. De most már jó lenne látni is valamit. A valóságban.

A Foster + Partners a Virgin Hyperloop One és DP közreműködésével egy ambiciózus víziót mutatott be. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a trió fogja fejleszteni azokat a hyperloop szerelvényeket, amelyek az Ázsiát Európával összekötő hatalmas óceánjáró hajókról a megrendelőkhöz szállítja a csomagokat.

De mi is az a hyperloop? Elon Musk találmánya szerint ebben a speciális vasúti rendszerben az utasszállító kapszulák egy légritkított csőben haladnának, amelyeket egy lineáris motor hajtana meg. Az új szállítási technológia a közúti, vasúti, vízi és légi közlekedés után az ötödik önálló rendszer lenne. Musk szerint a szerkezet akár 1220 km/h sebességgel is képes lesz haladni.

Mivel az e-kereskedelem hatalmas lendülettel fejlődik, a megrendelők szinte azonnal igénylik az árut, ezért a logisztikának is új technológiai megoldásokra van szüksége, hogy utolérje az igényeket. Az egyes földrészeket összekötő hatalmas hajók olyan logisztikai, raktárközpontokba érkeznének, ahonnan hyperloop szerelvények a saját csővezetékükben szállítanák ki villámgyorsan a csomagokat a megadott címekre.

A Foster & Partners tervezné meg a hyperloop-hálózathoz csatlakozó raktárbázisokat, logisztikai központokat. Nemrég már egy videó is napvilágot látott, amelyben egy hosszú, fémburkolattal ellátott raktár- illetve dokkoló központot ábrázolnak. A tervezett raktárak belseje abszolút futurisztikus, kék LED megvilágított pályákkal és autonóm robotokkal.

Persze ez az új hajózási projekt számos kérdést vet fel, hiszen ennek a struktúrának a felépítésében és kialakításában nagy szerepet játszik a funkcionalitás. Vajon hogyan változtatja meg az új infrastruktúra a környezetünket, milyen hatással van az életterünkre? A tervezők szerint az új közlekedési eszköz az e-kereskedelem döbbenetes fejlődését segíti elő, miközben a növekvő városi népesség új életstílus igényeinek is megpróbál megfelelni.

A projekt segíthet a kaotikus városi életünket egy kicsit kényelmesebbé és gördülékenyebbé tenni. Az automatizálás növekvő szerepe a szállítmányozásban is fontos szerepet kap, ráadásul az új technológiák nagy ökológiai haszonnal is járnak, csökkentve a fosszilis tüzelőanyagok szerepét, miközben a termékeket a világ minden táján kiszállítják. A hajózás során a várakozási idő drasztikusan csökkenhet, az automatizált folyamatok révén sokkal gyorsabban tud teljesíteni az e-kereskedelem.

(realista)

Adjon visszajelzést!