Fogyasztói trendek a logisztikában

Fogyasztói trendek a logisztikában

Hogyan befolyásolják az ellátási láncok az ingatlanpiac jövőjét?

 

Melyek az ellátási láncok fejlődését elősegítő technológiák? Hogyan változtak a fogyasztói igények? Kik járnak jól és kik rosszul a kereslet változásából fakadó folyamatokkal? Az „E-kereskedelem, a szolgáltatás színvonalának fontossága és alapvető helyszínválasztási stratégiák” című Prologis tanulmány többek között ezeket a kérdéseket járja körbe.

Az ellátási láncok változásai a fogyasztói igények változásait követik, ennek kapcsán a Prologis négy alapvető trendet azonosított, amelyek befolyásolják a logisztikai ingatlanok piacát, és amelyek segítik az alacsony kockázatú befektetéseket biztosító ingatlanpiaci stratégiák kialakítását.

 

Négy trend formálja a logisztikai ingatlanpiacot

Egyrészt az ügyfelek a szállítással, az ingatlannal és a munkaerővel kapcsolatos egyedi beszerzési költségek helyett egyre inkább a teljes körű hálózati költségeket hasonlítják össze. Másrészt az e-kereskedelem térnyerése következtében az ellátási láncok közelebb húzódnak a fogyasztókhoz. A fogyasztókhoz közel található logisztikai ingatlanok esetén a kínálat erősen korlátozott, a kereslet pedig mélyebb és változatosabb.

 

A technológia ide is betört

Az ellátási láncokat törvényszerűen befolyásolja a technológia fejlődése is. Ma az ipar 4.0 forradalmi megoldásai felgyorsították a folyamatokat. A növekvő forgalom egyre nagyobb nyomást helyezett az ellátási láncokra, ráadásul az utóbbi évtizedben az e-kereskedelem is növekvő kapacitásokat igényel a logisztikától, miközben a fogyasztói elvárások módosultak a termékválaszték, a szállítási határidők és a kényelem tekintetében.

 

Új követelmények

A változások azonban főként az elmúlt időszakban hatottak a logisztikai ingatlanokra. Új követelmények születtek a logisztikai ingatlanokkal kapcsolatosan.

A gyártói oldalon beszélhetünk a szállítókról, ahol az igények a nyersanyagok beszerzéséhez és az üzemekbe történő elosztásához kapcsolódnak. Az épületek ennek megfelelően a termelő komplexumok közelében találhatók. Emellett a megrendelések összegyűjtésére szolgáló épületek a gyárak és a szállítási központok között helyezkednek el.

Fogyasztói oldalon az országos elosztó központok jelentik az első állomásokat a globális ellátási láncokban.

 

Az e-kereskedelem mindent felforgat

Bár az e-kereskedelem már jó ideje az egyik fő hajtóerő a logisztikai ingatlanok piacán, a kereslet az elmúlt években vált csak egyre koncentráltabbá. Már az újonnan bérelt ingatlanok 20%-a e-kereskedelmi célokat szolgál, az ellátási láncokba való befektetések összege is jelentősen nőtt az elmúlt években. Az e-kereskedelemben a kétezres évek elején a központosított helyszíneket preferálták, az utóbbi időben azonban a fogyasztókhoz közelebb lévő logisztikai ingatlanok a keresettek.

Az e-kereskedelemmel kapcsolatos új kereslet főként két területen jelentkezik. Egyrészt a regionális elosztó központok fejlődése lehetővé teszi, hogy az internetes kereskedők a készleteiket a fogyasztókhoz sokkal közelebb tárolják. Másrészt az ún. Last Touch-épületek városi helyszíneken találhatók, és a városon belüli elosztást szolgálják.

Emellett több ágazatban is megváltoztak a helyszínnel kapcsolatos stratégiák: a felhasználók a központosított elosztási modellek helyett a decentralizált rendszereket kezdték preferálni, ami lerövidíti a távolságot a végső fogyasztótól, és növeli a szolgáltatás minőségét.

 

Befektetési szempontok a logisztikai ingatlanoknál

Az ellátási láncok fogyasztói oldalát kiszolgáló logisztikai ingatlanok kedvezőbb kompromisszumot kínálnak a hozamok és a kockázatok tekintetében. A bérleti díjak hosszú távú növekedése, a portfólió kihasználtsága vagy az ügyfelek igényeinek sokszínűsége és rugalmassága tekintetében a logisztikai ingatlanok teljesítménye a helyszínválasztási stratégiától függően változó.

Az ellátási láncok gyártói oldalát tekintve a helyszínnel kapcsolatosan jóval nagyobb kockázatok tapasztalhatók. Ezeket a gyártást érintő trendek befolyásolják, többek között a robotika térnyerése, az át-/visszatelepítések, az állami ösztönzők, valamint a kereskedelmi kapcsolatok és szabályozások változásai.

(realista)

Adjon visszajelzést!