A teremtés bűvöletében

A teremtés bűvöletében

Nem egyszerűen gyógyszert szállítunk, a betegek gyógyulását segítjükdr. Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója nem pusztán logisztikai feladatként tekint vállalata munkájára, és ugyanezt a hozzáállást várja el kollégáitól is.

A pannonhalmi bencés gimnáziumban végzett, ami az 1970-es években nem jelentett feltétlenül jó pontot, bármennyire magas színvonalú oktatás folyt is ott. Milyen indíttatásból választotta ezt az iskolát?

Vallásos katolikus családból származom, így nem volt annyira meglepő ez a választás. Az már talán inkább, hogy győri létemre nem a városban működő bencés iskolát választottam, hanem a távolabb lévő pannonhalmit. Ebben viszont az játszott szerepet, hogy jó értelemben véve ki akartam kerülni a szülői házból, és megtapasztalni, miként tudok megállni a saját lábamon. A felnőtté válásomhoz minden bizonnyal nagymértékben hozzájárult az ottani közösség, az intenzív együttlét. Más iskolákhoz képest a tanárokkal is sokkal szorosabb volt a kapcsolatunk, nemcsak oktattak, az életre is neveltek minket.

 

A kémia felé mi vonzotta?

Az egyik kiváló tanárom, Mayer Farkas szerettette meg velem a kémiát, és az ő hatására lettem vegyészmérnök. A teljes képhez persze az is hozzátartozik, hogy egyházi középiskolából nagyon kevesen mehettek tanári és jogi pályára, de a Műegyetem nyitottabb volt felénk. Közülünk sokan választották a villamosmérnöki kart, én pedig vegyészmérnöknek jelentkeztem.

Ezen a területen belül pedig a gyógyszervegyészet fogott meg. A gyógyszeripar már akkor is Magyarország egyik legfontosabb iparága volt, a gyógyszerkutatás rendkívül magas színvonalon, kiváló szakemberekkel folyt. A laborgyakorlatokon arra is rájöttem, hogy a kémia nem csak elméleti tudomány, hanem egy végtelenül szép alkotó feladat is. A preparatív szerves vegyész, aki új és új molekulákat állít elő lombikban valahol talán közelebb kerül a teremtés  misztériumához is. Ugyanezt éreztem, amikor az egyetemi tanulmányaimat követően az Egisnél kezdtem el dolgozni a kutatási területen: hihetetlenül szép dolog volt az alkotási folyamat.

 

Végül mégis otthagyta a kutatói pályát. Miért?

Több tényező is közrejátszott. Az Egisnél, mint a kollégák többségének, nekem is lehetőségem nyílt külföldi ösztöndíjra. Három hónapot töltöttem el a Leuveni Katolikus Egyetemen és megdöbbentő volt látni, hogy mennyivel jobbak, mások a körülmények, mint Magyarországon. Pedig nem is egy egyetemi laborból jöttem, hanem Magyarország egyik vezető gyógyszergyárából. Ez a helyzet a rendszerváltás után sem változott érdemben, sőt, a magyar gyógyszergyárak privatizációja körül csak nőtt a bizonytalanság. Ekkor döntöttem úgy, hogy váltok. A Pfizerhez, illetve annak a Biogallal közösen alapított vegyesvállalatához mentem dolgozni, ahol a feladatom a már törzskönyvezett és a támogatási rendszerbe felvett Pfizer-termékek piaci bevezetése, a velük kapcsolatos marketingtevékenység koordinálása volt.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!