Néhány év, és az autó maga keres parkolóhelyet

Néhány év, és az autó maga keres parkolóhelyet

Meglepő újdonságok a parkolástechnika világából

 

A gépjárművek, telekommunikációs eszközök és parkolóházak együttes technológiai fejlődésének köszönhetően a parkolás forradalma lebeg a horizonton. A közeljövőben a pénzes automaták megszűnésére, önparkoló járművekre és önmagukat működtető parkolási rendszerek megjelenésére számíthatunk.

A parkolási rendszerek megújításához kapcsolódóan a tavalyi évben egy új befektető jelent meg Magyarországon. Az ausztrál tulajdonú Care Park Kft. Új-Zéland, Malajzia és Nagy-Britannia után 2017 végétől már Budapesten is több érdekeltséggel rendelkezik. A cég nevéhez kapcsolódik a fejlesztés, melynek részeként egy önmagát működtető parkolási rendszer felgyorsítja a bevásárlóközpontok parkolóiban a forgalmat. A rendszámfelismerő berendezésnek köszönhetően behajtáskor nem kell jegyet váltani, ezért meg sem kell állni, elég csak lelassítani a sorompó felnyílásához.

Ha valaki nem lépi túl az ingyenes parkolási időt, akkor kifelé menet automatikusan kinyílik a sorompó az autó előtt, és mivel nincs szükség parkolójegy kezelésére, sokkal gyorsabbá válik az átmenő forgalom. Ha a parkolás ideje meghaladta az ingyenes időtartamot, akkor az épületben elhelyezett fizetőautomata érintőképernyőjén a tulajdonos kikeresi az autója rendszámát, majd kiegyenlíti a számlát.

A Care Park olyan értéktöbbletet nyújtó technológiákat alkalmaz, mint a rendszámfelismerés, az előfoglalásos parkolás, illetve a „My Care Park” szolgáltatás, amelyekkel zökkenőmentessé és ügyfélbaráttá teszik a parkolás élményét. Utóbbi egy parkolás előfoglaló okos technológia, amellyel nyomon lehet követni a parkolóhelyek megüresedését, az alkalmazás a parkolási célhoz navigálja a felhasználót, sőt, még a parkolási díjat is ki lehet egyenlíteni általa.

Jövőbe mutató tendenciák

A következő évek kihívásai közé tartozik, hogy a szakembereknek megoldást kell nyújtaniuk az elektromos és önvezető autók parkolására, az elektromos töltők iránt felmerülő igényekre vagy az autó fedélzeti számítógépén keresztül történő parkolóhely-foglalásra.

 

Adjon visszajelzést!