Blokklánc és logisztika

Blokklánc és logisztika

Láncba szervezett

 

Lehet a bitcoint és a többi kriptopénzt a következő időszak univerzális valutájaként ünnepelni, lehet felfújt buboréknak vagy átverésnek tartani. Egyvalamit viszont mindenképpen a javára lehet írni: behozta a köztudatba a mögötte álló technológiát, a blokkláncot. A blokklánc pedig az általános vélekedés szerint olyan mértékű átalakulást hoz egy sor iparágba – nem utolsósorban a logisztikába -, mint annak idején tette az internet.

A bitcoin és a blokklánc (blockchain) neve összeforrott egymással a közgondolkodásban, pedig messze nem ugyanaz a kettő. A blokklánc az egyik legfontosobb alaptechnológiája a Bitcoinnak és a többi kriptovalutának, de jelentősége és felhasználási lehetőségei messze túlmutatnak a pénzügyi szektoron. Ahhoz viszont, hogy ezt a jelentőséget megértsük, egy kicsit – de tényleg csak egy kicsit – kénytelenek vagyunk elmerülni a technológiai részletekben.

 

A bizalom hálózata

A hagyományos üzleti világban az egymással kapcsolatban álló partnerek mindegyike saját nyilvántartást vezet a tranzakciókról és/vagy egy közvetítő félen keresztül intézi a tranzakciókat. A beszállító feladja az árut, és azt saját adatbázisába rögzíti; a szállító cég átveszi majd átadja az árut, és ezt feljegyzi; a vevő megkapja, és megint csak saját rendszerében rögzíti a tranzakciót.

Az áru ellenértékét sem közvetlenül az eladónak utaljuk, hanem a bankot bízzuk meg, hogy a náluk tárolt pénzünkből fizesse ki az eladót. Ez az összeg sem kerül azonban közvetlenül az áru eredeti tulajdonosához, hanem egy másik banknál marad, amíg ő nem rendelkezik vele.

A blokkláncra épülő üzleti hálózat egészen másképp működik. Erősen leegyszerűsítve, a blokklánc egy digitális, decentralizált, nyilvános adatbázis (ledger, azaz főkönyv), amelyet minden szereplő megoszt egymással. Ez a főkönyv nem egyetlen központi példányban létezik, nem egy szereplő felelőssége annak pontos vezetése, hanem a hálózat bármely résztvevője tárolhatja annak egy példányát.

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó áprilisi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!