A világ egyik legmodernebb gyára

A világ egyik legmodernebb gyára

A robotok átvették az uralmat

 

Az Ocado e-kereskedelmi logisztikai üzeme Dél-Angliában helyezkedik el, ahol a robotok szinte teljesen átvették az uralmat. De mi lesz az emberekkel?

Az Ocado üzeme a világ egyik technológiai értelemben legfejlettebb ilyen típusú létesítménye. Ez egy online élelmiszer-nagykereskedelmi központ, ahol egy Kaptár névre keresztelt unikális rácsos rendszert alkalmaznak, hiszen az egyes kis rácsok úgy állnak össze, mintha egy kaptárt alkotnának.

A rácsok sínrendszerén a szállítmányos dobozok – amelyek valójában mosógép-nagyságú robotok – összegyűjtik a vásárlók megrendeléseit, és odaviszik azokra a kiszállítási pontokra, ahol az emberi munkaerő összeállítja a végleges személyre szabott csomagokat. Majd a megrendeléseket felpakolják a kamionokra.

Egy légiforgalmi irányító rendszer vezérli a 700 robotot, amelyek mintegy három focipálya-méretű területen dolgoznak. A technológiának köszönhetően a logisztikai központ heti 65 ezer rendelést képes teljesíteni. Az Ocado ezt a robotizált technológiát nemrég eladta az USA legnagyobb élelmiszerbolt-hálózatának, a Krogernek, amely hatalmas terveket szövöget, hiszen Amerika-szerte 20 ilyen logisztikai központot szeretne megépíteni.

(realista)

Adjon visszajelzést!