Biztonságosabbá vált a hajózás…

Biztonságosabbá vált a hajózás…

… az éghajlatváltozás, a kiberkockázatok azonban újabb veszélyt jelentenek

Az Allianz 2018. évi biztonsági és hajózási jelentése szerint az elmúlt 10 évben 38 százalékkal csökkent a hajózási balesetek száma, 2017-ben összesen 94 nagyhajó veszett oda világszerte. Minden negyedik balesetet a rossz időjárás okozza, de az emberi mulasztás is jelentős tényező. Az új Bermuda-háromszögnek is nevezett dél-kínai és délkelet-ázsiai vizeken éri a legtöbb szerencsétlenség a hajókat: 2017-ben itt történt a balesetek egy harmada. Az önjáró hajók és az éghajlatváltozás újabb kockázatokat jelentenek. A kiberbiztonsági események és a technológiai hibák további káreseményekhez vezethetnek a biztosítók szerint.

Az elmúlt évtizedben több mint egyharmaddal csökkent a nagyhajókat érintő káresemények száma — derül ki az Allianz Global Corporate & Specialty (AGSC) 2018. évi biztonsági és hajózási jelentéséből. A Sanchi olajszállító tartályhajó ütközése és a NotPetya vírus kikötői logisztikára gyakorolt hatása azonban arra figyelmeztetnek, hogy a hajózási ágazatot több hagyományos és újonnan megjelenő kockázat is próbára teszi.

2017-ben összesen 94 hajózási káreseményről számoltak be világszerte, éves viszonylatban ez 4 százalékos visszaesést jelent (98). A tájfunok Ázsiában és a hurrikánok az Egyesült Államokban több mint 20 hajó vesztét okozták a jelentés szerint, amely a bruttó 100 tonnatartalom feletti bejelentett hajózási káreseményeket veszi górcső alá.

A hajózási ágazat számos új kockázattal szembesül: az egyre nagyobb méretű, akár az Empire State Building magasságánál hosszabb hajók például tűzbiztonsági és roncshasznosítási problémákat vetnek fel. A változó éghajlat pedig új útvonalkockázatokat teremt, a Jeges-tengeren, valamint az észak-atlanti vizeken a gyorsan változó körülmények jelentenek veszélyt.

A kibocsátások csökkentése miatt a környezetvédelmi ellenőrzés is egyre nagyobb teret nyer, ez azonban új technikai kockázatokkal és egyben gépsérülési eseményekkel fenyegeti az ágazatot.

A hajózási szállítmányozók továbbra is az egyre elterjedtebbé váló fedélzeti automatizálás előnyeit és kockázatait mérlegelik. A kiberkockázatok veszélyeit jól mutatja, hogy a NotPetya vírus általi kibertámadás késéseket okozott a rakományok leszállításában és mintegy 80 kikötőben eredményezett torlódásokat.

Veszélyes vizek, péntek 13-a és a legpechesebb hajó

A dél-kínai, indokínai, indonéziai és Fülöp-szigeteki tengeri régiókban fordult elő a hajózási káresemények közel egy harmada (30) 2017-ben. Ez éves szinten 25 százalékos növekedést jelent, amelynek oka a vietnami vizeken történő eseményekben keresendő. Az új Bermuda-háromszögként is emlegetett térség a káresemények fő globális gócpontjává vált az elmúlt évtizedben, ahol az időjárás, a nagy tengeri forgalom és a helyi útvonalak nem megfelelő biztonsági előírásai vezettek legtöbbször bajhoz. 2017 novemberében egyedül a Damrey tájfun hat káreseményéért volt felelős.

Ázsia után a Földközi-tenger keleti, illetve a Fekete-tenger térsége a második legnagyobb gócpont (17), amelyet a Brit-szigetek követ (8). Az AGCS elemzése szerint éves szinten 29 százalékos növekedés volt megfigyelhető az Északi-sarkkörről jelentett hajózási káresemények számában (71).

A tengereken odaveszett hajóknak több mint felét (53) teherszállító hajók tették ki 2017-ben. A jelentés szerint a halász- és utasszállító hajókat érintő káresemények éves összehasonlításban csökkentek. Bruttó tonnatartalom alapján a 10 legnagyobb bejelentett káreseményben öt ömlesztettáru-szállító hajó volt érintett. Továbbra is az elsüllyedés a leggyakoribb oka a globális káreseményeknek: 2017-ben 61 hajó süllyedt el. A második leggyakoribb ok a megfeneklés (13), ezt követi a gépek meghibásodása, illetve tönkremenetele (8).

Az elemzésből az is kiderül, hogy a péntek a legveszélyesebb nap a tengeren: az elmúlt évtizedben az összesen 1129-ből 175 káresemény ezen a napon következett be. Péntek 13-a pedig valóban nem számít szerencsésnek: 2012-ben három hajó veszett oda ezen a napon, köztük az eddigi legnagyobb hajóbiztosítási káreseményt jelentő Costa Concordia. A tavalyi év legpechesebb hajója a kelet-mediterrán és a fekete-tengeri térségben közlekedő utasszállító komp volt, amely 12 hónap alatt hétszer szenvedett balesetet.

Az emberi mulasztás még mindig jelentős probléma. Az adatok segíthetnek.

A biztonság javulása ellenére a hajózási ágazat több végzetes balesetnek is tanúja volt az elmúlt évtizedben. A Sanchi olajszállító tartályhajó 2018. januárban ütközött, az El Faro pedig 2016 év végén veszett oda a Joaquin hurrikánban. Ezekben a balesetekben az emberi tényező is gyakran szerepet játszik. Becslések szerint a hajózási balesetek 75–96 százaléka emberi mulasztásra vezethető vissza.

Az AGCS által elemzett, 1,6 milliárd USA-dollárba kerülő 15 000 tengeri felelősségbiztosítási kárigény 75 százalékának a hátterében is ez áll.

Komolyabban veszik a kiberveszélyt

Korábban a hajózási ágazat nem fordított figyelmet a kiberbiztonságra, azonban a NotPetya vírus általi támadás komoly intő jel volt arra, hogy az üzemeltetőknek az ilyen eseményekkel is számolniuk kell.

A jelentésben vizsgált további kockázatok:

 • Folytatódik a konténerszállító hajókon kiütött tűzzel kapcsolatos küzdelem: 50 év alatt közel 1500 százalékkal nőtt a konténerszállítási kapacitás, azonban tűzoltási kapacitás nem
  változott. Emiatt több tengeri tűzeset is történt az elmúlt években.
 • Az éghajlatváltozás új kockázatokat jelent az útvonal szempontjából: Az éghajlatváltozás
  hatással van a hajózást érintő jégveszélyre: új kereskedelmi utak nyílnak meg bizonyos
  térségekben, míg máshol megnő a jégveszély – több mint 1000 jéghegy sodródott tavaly az
  észak-atlanti hajózási útvonalakra,3 megnövelve ezzel az ütközés veszélyét. Az északi-tengeri
  útvonalon rekordmennyiségű rakományt szállítottak 2017-ben.
 • Gondot okoznak a kibocsátási szabályok: Becslések szerint a hajózási ágazat kibocsátási
  szintje megegyezik Németországéval. Az ágazat kötelezettséget vállalt, hogy hosszú távon 50
  százalékkal csökkenti az összes kibocsátást, és 2020-ig visszafogja a kén-oxid-kibocsátást. Az
  ágazat e célok eléréséhez a technikától várja a megoldást, ugyanakkor a hajtóművekkel és a
  bioüzemanyagok tartályban való szállításával, valamint az üzemeltetők képzésével
  kapcsolatosan felmerülhetnek kockázatok.
 • Önjáró hajók és drónok: Valószínű, hogy a jogi, biztonsági és kiberbiztonsági kérdések
  egyelőre korlátokat szabnak a legénység nélküli hajók elterjedésének. Az emberi hibatényező
  még mindig jelen lesz a döntéshozatali algoritmusokban és a parti megfigyelőbázisokon. A
  drónok és a merülő szerkezetek jelentős mértékben javíthatják a hajózás biztonságát és a
  kockázatkezelést. A jövőben felhasználásuk kiterjedhet a szennyezettség felmérésére, a
  szállítmányt tartalmazó tartályok ellenőrzésére, a kalózok nyomon követésére, megfeneklés
  esetén pedig a hajótest állapotának kiértékelésére.

(www.allianz.hu)

Adjon visszajelzést!