Hova lettek az árufuvarozók?

Hova lettek az árufuvarozók?

Közel ezer közúti árufuvarozó cég tűnt el Magyarországon

Az OPTEN céginformációs szolgáltató adatai szerint 2018-ban 902-vel kevesebb közúti árufuvarozó cég működik Magyarországon, mint 2016-ban – jelentette ki Hantos Zoltán az OPTEN projektmenedzsere.

2016-ban 11 054 ilyen profilú vállalkozás összesen több mint 1467 milliárd forint árbevételt ért el. Ezzel szemben 2017-ben a megmaradt 10 608 vállalkozás összárbevétele már csak 1 369 milliárd forintra zsugorodott. 2018-as adatok szerint a csökkenés folytatódik, jelenleg 10 152 közúti árufuvarozó vállalkozás kamionjai járják a hazai és külföldi utakat.

A piac láthatóan tisztul ebben a folyamatban, a felszámolási és végrehajtási eljárások száma évről-évre csökken, hasonlóan a kényszertörlések számához. A szektor cégfluktuációs indexe (CFI) az országos átlagnál (11-12%) némileg magasabb, bár csökkenő tendenciát mutat.

Az elmúlt években a nyugat-európai uniós tagállamok új, piacvédő szabályozásai, amely az olcsóbb munkabérekre alapozott versenystratégia kifulladását eredményezte, erős hatással volt a hazai közúti fuvarozás teljesítményére is. A 2017 májusában beterjesztett Európai Mobilitási Csomag, melynek több rendelkezésével nem értettek egyet a fuvarozók és érdekképviseleteik, a szektor jövőjét is alapvetően meghatározza. Érdekellentétek elsősorban a kiküldetéssel kapcsolatos rendelkezések, a kabinban töltött pihenőidő kérdése és a megnövekedett adminisztráció kapcsán merültek fel. Az Európa Parlament július 4-i ülésén nem szavazta meg a közlekedési és idegenforgalmi szakbizottság (TRAN) kompromisszumos módosító javaslatát, amely tekintettel lett volna a közép-európai államok fuvarozással foglakozó cégeire. Amennyiben a jövőben nem alakul ki elfogadható kompromisszumos megoldás, a piaci szereplők romló versenykörülményekkel és a szolgáltatások drágulásával számolhatnak – zárja elemzését a céginformációs szolgáltató.

(Opten)

Adjon visszajelzést!