Raklap számlázás – ahogy a NAV látja

Raklap számlázás – ahogy a NAV látja

Bevett gyakorlat, hogy a göngyöleg, például a raklapok mozgását értékesítési és beszerzési oldalon egyaránt a vevő számlán szerepeltetik. De vajon helyes ez így?

A NAV online számla rendszerének bevezetése után – 2018. július 1-től – azonban ellenőrzést hozhat a nyakára mindenki, aki így jár el. A kilátásba helyezett bírás pedig nem kevesebb, mint számlánként 500 ezer forint – hívta fel a figyelmet Csiba András adótanácsadó, a navxml.hu főszerkesztője.

Így szoktuk elszámolni a göngyöleget

Az áru szállítólevelén szerepeltetve megy ki vevőnek, majd a következő szállításkor a szállítólevélre vezetik fel a visszaadott göngyölegeket. A számlázáskor a göngyöleg különbséget írják a számlára a szállítólevél adatai alapján.

Ez a gyakorlat két törvény rendelkezéseit is sérti: a számviteli törvényt és az adótörvényeket. Az NAV online számla rendszerének bevezetését követően azonban többé nem marad rejtve a kockázatelemzők szeme elől ez a rosszul elterjedt gyakorlat sem.

Még akkor is muszáj változtatni a bevett szokásokon, ha nem minden számla bukik meg a feltöltésen. Ilyen eset lehet például az, amikor a kiszállított és visszaszállított göngyöleg értékének összeg nulla, vagy ha kevesebb a visszaszállított göngyöleg, mint a kiszállított.

A helyes megoldás

A göngyöleget mint cikket értékesítjük vevőnek. Ennek van árbevétele és adóvonzata. A visszaszállított göngyöleget azonban megvásároljuk a vevőtől, amiről a vevőnek mint eladónak kellene számlát kibocsátania.

Mi a baj az elterjedt, de hibás gyakorlattal?

A számviteli törvényt ott sértjük a jelen gyakorlattal, hogy a visszahozott göngyöleg csökkenti az árbevételt, ezzel hamis képet adunk az eredménykimutatásban, az áfatörvényt pedig ott sértjük meg, amikor csökkentjük a fizetendő adót, miközben növelni kellene a levonható adót. Ez utóbbi már alkalmas akár jelentős mértékű adóoptimalizálásra is, vagy javíthatjuk vele a vállalati cashflowt.

(navxml.hu)

 

 

Adjon visszajelzést!