Nőtt az ipari termelés és…

Nőtt az ipari termelés és…

… bővült a gazdaság teljesítménye is

Magyarország bruttó hazai terméke 2018 II. negyedévében a nyers adatok szerint 4,6, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 4,4%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedéshez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult, legnagyobb mértékben a piaci alapú szolgáltatások.

  • 2018 II. negyedévében – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – az előző negyedévhez mérten 0,9%-kal bővült a bruttó hazai termék volumene.
  • A gazdasági teljesítmény 2018 I. félévében – a kiigazítás nélküli adatok alapján – 4,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

2018 júniusában az ipari termelés volumene 4,2%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,1%-kal emelkedett.

  • Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,2%-kal csökkent.
  • Az ipari export volumene 2,8%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 36%-át képviselő járműgyártás kivitele 4,3, míg a feldolgozóipari export 15%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 5,8%-kal nőtt.
  • Az ipar belföldi értékesítése 6,7, ezen belül a feldolgozóiparé 7,6%-kal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül a döntő súlyt (97%) képviselő feldolgozóipar termelése 4,3, a csekély súlyú bányászaté 35%-kal nőtt. Az energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) kibocsátása 8,3%-kal csökkent.

(KSH)

Adjon visszajelzést!