Kényszerű helyzetben a közúti fuvarozás

Kényszerű helyzetben a közúti fuvarozás

Az ellátás biztonsága érdekében komoly díjemelés várható

 

Soha nem látott fuvarozói összefogást és egységes fuvardíjemelést kényszerítenek ki az elmúlt időszak gazdasági és európai uniós jogalkotási folyamatai. A szektor általános megítélése szerint a romló piaci környezetben kizárólag a fuvardíjak azonnali, a kalkulációk szerint mintegy 15-20 százalékos emelése nyújt megoldást, s teremti meg az ellátás biztonságát, valamint az ágazatban dolgozó kis-, közép- és nagyvállalatok költséghatékony, gazdaságos működését.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) szeptember 11-ei, közös sajtótájékoztatóján felszólalók kiemelték: „az elmúlt időszakban jelentősen romlott a közúti fuvarozási és szállítmányozási szektor tevékenységét meghatározó piaci és jogi környezet. Az érdekképviseletek a megoldást az egységes szemléletmódban, a felelős vállalkozói attitűdben és a fuvardíjak szektorális emelésében látják.”

Az elmúlt időszakban az áru- és személyszállító vállalkozások működési költségei folyamatosan emelkedtek, az üzemanyagárak, az útdíjak, a jármű- és alkatrészárak növekedésének következtében, illetve a haszonjárművek drasztikusan megemelt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjainak, továbbá a munkaerőhiányból fakadó folyamatos bérnövekedésnek. Ezeket a szektor ezidáig nem építette be a fuvardíjba.

A közúti fuvarozást végző vállalkozások döntő többsége kis- és középvállalkozás, amelyek a pénzügyi nehézségek miatt kénytelenek csökkenteni kapacitásukat, de már a nagyobb vállalkozások sem képesek a megrendeléseket az eddigi díjszinten kielégíteni. A teljesítmény-visszaesés az őszi fuvarozási csúcsidőszak közeledtével az ellátási lánc működőképességét és biztonságát veszélyezteti.

Adjon visszajelzést!