Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció

A szövetség informatikai cégeket és szakmai műhelyeket tömörít

 

Megalakult a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) Balatonfüreden. A mintegy 70 magyar és nemzetközi céget, egyetemet, tudományos műhelyt, szakmai- és közigazgatási szervezetet (köztük az MLBKT-t is) magába foglaló tömörülés célja, hogy Magyarország Európa élvonalába kerüljön, fontos tagjává válva a nemzetközi mesterséges intelligencia közösségnek.

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányát és kereteit. A koalíció részt vesz Magyarország MI stratégiájának kialakításában.

A koalíció platformot teremt az ezen a területen dolgozó szervezetek együttműködéséhez.

A napjainkban zajló negyedik ipari forradalomban fontos, hogy az intelligens gépekhez hogyan viszonyulunk és milyen jogi, gazdasági válaszaink vannak az ennek kapcsán felmerülő kérdésekre.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a koalíció magalapítása Magyarország válasza a mesterséges intelligencia által generált kihívásokra. Soltész Attila, az Infotér elnöke felidézte, hogy a mai értelemben vett mesterséges intelligencia az 1950-es évek óta létezik és fejlődik. Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció felkért elnöke, az Ericsson regionális igazgatója azt mondta, hogy “az innováció vezérelte fejlődésnek hullámai vannak, melyek megváltoztatják a világunkat”, fontos, hogy ezeket a változásokat úgy irányítsák a szakemberek, hogy pozitívak legyenek. Ezért lényeges, hogy a piac, a tudomány és az állam képviselői együtt gondolkodjanak.

A Mesterséges Intelligencia Koalíción belül hamarosan munkacsoportokat hoznak létre, a következő hónapokban pedig “valódi szakmai pezsgés” jellemzi majd a munkát – fogalmazott a koalíció elnöke.

Adjon visszajelzést!