Legyen cucc!

Legyen cucc!

Nincs új a nap alatt – a logisztikában sem

 

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a logisztika és a menedzsment-tudomány sok fontos alapigazságát csak az elmúlt évtizedekben fedezték fel. Pedig a történelem – különösen a hadtörténelem – számos tanulsággal szolgálna, ha a logisztika elméleti és gyakorlati szakemberei ismernék, ismerhetnék – mondja Dr. Bányai Kornél, a Rockwool Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, aki nem mellékesen egy hadtudományi doktorátus birtokosa is.

 

Katonaként kezdte a pályafutását, mégis viszonylag hamar leszerelt. Hogyan alakult ez így?

Mindig is katona akartam lenni. A tanulmányaimat pont a rendszerváltás idején, még a Szovjetunióban kezdtem, páncélos mérnöki szakon, de aztán az MDF-kormány úgy döntött, hogy minden kint tanuló katonának haza kell jönnie. Így én is itthon fejeztem be a tanulmányaimat, és mivel az eredeti szakot nem folytathattam, a hadtáp-ellátó szakra váltottam, és élelmezési szakirányon végeztem. Végzés után a Honvéd Folyami Flottillához kerültem, mint élelmezési szolgálatfőnök. Szerettem is, amit csináltam, de abban az időszakban kezdtem meg a karrieremet, amikor a 150 ezer fős, sorkötelezettségre épülő tömeghadsereget elkezdték leépíteni. A Flottillát is megszűnés fenyegette, ami nagy bizonytalanságot jelent egy fiatalember szemében.  Amikor emiatt szétnéztem az álláshirdetések között, pár nap alatt több olyan állásajánlatot is kaptam, ami az akkori főhadnagyi fizetésem két-háromszorosát kínálta. Ezért aztán 26 évesen, ugyan kényszerként megélve, de búcsút is intettem a hadseregnek.

 

Mennyire volt nehéz megszokni a civil munkahelyet a honvédség után?

Egyáltalán nem volt nehéz. A rendszerváltás után, ha valakinek volt egy használható szakmája, fiatal volt és tudott angolul, viszonylag könnyen talált munkát. Az első munkahelyemen, a Sara Lee/Douwe-Egbertsnél egy év után meg is kérdeztem a holland főnökömet, hogy miért engem választott, amikor az álláshirdetésben felsorolt követelmények felének sem feleltem meg és céges gyakorlatom sem volt. Azt mondta, elege volt már abból, ami logisztika vonalon történik a cégnél, és igaz, hogy nem rendelkeztem üzleti tapasztalattal, de gondolta, majd egy katona itt rendet tesz. Jókor voltam jó helyen, én magamat nem biztos, hogy felvettem volna. Igazából csak azt volt nehéz megszokni, hogy fontos értekezleteken gyakran jelentek meg úgy vezetők, hogy csak félig-meddig voltak felkészülve, illetve hogy egy jó magyarázattal meg lehetett úszni bármilyen határidő betartását vagy sürgős döntések meghozatalát. Ilyesmi a Flottillánál nem fordulhatott elő.

 

Dr. Bányai Kornél további válaszait megtudhatja teljes cikkünkből.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó augusztusi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!