Mit is jelent pontosan az Ipar 4.0?

Mit is jelent pontosan az Ipar 4.0?

2018-as mintagyárak

 

Egyre többet hallunk arról, hogy a negyedik ipari forradalom -vagy ahogyan még igen gyakran nevezni szokták, az Ipar4.0 – vívmányai, a robotizált gyártórendszerek, az egymással “kommunikáló” gyártó-megmunkáló gépek egyre elterjedtebbek az autógyártásban is. Azonban mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy miről is szól pontosan az Ipar 4.0.

A kifejezés magában foglalja a gyártási módszerek megváltozásának, illetve az információs technológia és az automatizálás egyre szorosabb összefonódásának korszakát.  Hajlamosak vagyunk mindezt – különösen a robotizálás szó hallatán – a munkájukat a gépek miatt elveszítő emberek víziójával azonosítani, pedig az Ipar 4.0 fogalma ennél sokkal többet takar.

Ide tartoznak az olyan technológiák, mint a gyártás/ellátás vizualizáció, Big Data, intelligens energiafelhasználás, 3D nyomtatás, MES, ellátási lánc-, készlet- és termeléstervezés optimalizálás, ERP, SMC, Advance Planning rendszerek, robotokkal támogatott gyártás, additív gyártástechnológiák stb.

A korszakban elterjedő technológiáknak köszönhetően az ipari digitalizáció és az úgynevezett IoT (Internet of Things) megoldások pozitívan befolyásolhatják, fejleszthetik egy-egy vállalkozás termelését, illetve a hibalehetőségeket is nagy arányban szűrik ki a termékek előállításakor. A részben, vagy teljes egészében digitális üzemek ennek köszönhetően a nemzetközi piacon is versenyelőnyre tehetnek szert.

2018 végén választották ki az Ipar 4.0 Mintagyárak projekt keretein belül azt az öt céget, amelyek „mintagyárakként” az Ipar 4.0 technológiák gyakorlati használatát mutatják be magyarországi kis és középvállalkozások számára.

A mintagyárak közé tartoznak:

  • Continental Automotive Kft.
  • Roto Elzett Certa Vasalatgyártó és Kereskedelmi Kft.
  • Eltec Holding Kft.
  • Festo-AM Kft.
  • Macher Zrt.

A kiválasztott gyárak feladata, hogy a hazánkban a feldolgozóiparban tevékenykedő kkv-kkal megismertessék az ipar 4.0 innovatív megoldásait, szemléltessék, hogy az új üzleti folyamatokkal és jövőbe mutató szemléletváltással milyen előnyökre tehet szert egy-egy vállalkozás.

(jarmuipar)

Adjon visszajelzést!