Hogyan oldjuk meg a kapacitáshiányt?

Hogyan oldjuk meg a kapacitáshiányt?

Hatékony logisztikai megoldások a krízis kezelésére

 

2017 utolsó negyedévében a vállalatok egyre nehezebben tudták elfogadható áron elszállítatni áruikat. 2018 közepére a kapacitásgondok kritikussá váltak. Hogyan tudják ilyen körülmények között a cégek biztosítani szállítmányaik célba juttatását? Erről kérdeztük Bátki Tibort, a Transporeon Group Key Account menedzserét.

 

Számítottak a cégek erre a helyzetre? Látható volt előre, hogy hiány lesz a fuvarkapacitásokban?

Európában a vállalatok többsége talán látta ezt előre, de legtöbbször akkor látjuk a teljes képet, amikor a különböző információdarabkák a helyükre kerülnek. Ahhoz, hogy reálisabb képet kapjanak a probléma nagyságáról, a megbízóknak fel kell ismerniük és megérteniük a fuvardíjak, a tehergépjárművek rendelkezésre állása és a többi tényező között lévő összefüggéseket.

 

A Transporeon világosan látja, hogy mi történik pontosan?

A Transporeon a Capgeminivel közösen jelenteti meg a Transport Market Monitor negyedéves jelentést, amelyben a megbízókat és a fuvarozókat a legfrissebb trendekről és az aktuális piaci helyzetről tájékoztatják. A kiadvány legutóbbi számában a kapacitás- és árindexek rekord értékeket mutattak. 2016 utolsó negyedévéhez viszonyítva 2017 ugyanazon időszakában a fuvarkapacitás 23,3%-kal esett vissza, míg a fuvardíjak több mint 14%-kal emelkedtek.

2018 első negyedévében ez a tendencia tovább folytatódott. Ekkor a kapacitásindex nagyjából az előző évben mért értéken állt, de a fuvardíjak magasabb voltak. Várakozásaink szerint a kapacitáshiány trendje a magasabb szállítási költségek miatt folytatódni fog.

 

Miért történik mindez? Mikor rendeződik vissza a helyzet a normális állapotba?

Bátki Tibor további válaszait megtudhatja teljes cikkünkből.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó augusztusi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!