Ki felelős a teherautó rakományrögzítéséért?

Ki felelős a teherautó rakományrögzítéséért?

A szállítmányozási rakományrögzítés szakértője exkluzív interjúban ad tippeket

 

A Német Biztosítók Szervezete (GDV) szerint Németország útjain a teherautók 70 százalékánál nem megfelelő vagy elégséges a rögzítés. Pedig a szállítmány rögzítése a közlekedési szabályok (StVO / KRESZ) és a kereskedelmi törvénykönyv (HGB) alapján is kötelező. Azonban ki felelős érte: a speditőr, a sofőr vagy a rakodó? És mire kell ügyelni a rakományrögzítés során? Alfred Lampen, szakértő, tréner és szerző értékes tippeket ad a logisztikai rakományrögzítés témájában.

 

Mit jelent a rakományrögzítés?
Elsősorban az a cél, hogy az áru a járművön maradjon, senki se sérüljön meg, és megóvja az áru épségét.

 

A GDV szerint a teherautó-forgalomban minden ötödig baleset “Elvesztett rakomány miatt bekövetkezett baleset”. Ez évente kb. 1600 súlyos balesetet jelent a német utakon, és háromjegyű milliós költséget okoz. Mit lehet tenni az elégtelen rakományrögzítés ellen?

A rakodónak döntő jelentősége van a folyamatban. Tegyük fel, a sofőr megérkezik a felrakodás helyére, és az adott rakományhoz nem megfelelő járművel, meghibásodott járművel érkezik vagy nincsenek nála rögzítőhevederek. Az árut ennek ellenére felrakodják, és sérülten érkezik meg a vevőhöz. A vevő panaszt tesz, ami rossz az üzletnek, és semmiképpen sem állhat a rakodó érdekében. Katasztrofális a helyzet akkor, ha emberéletek kerülnek veszélybe. Például rögzítetlen papírhengerek esetén. Egyetlen henger több tonna. Teljes fékezésnél a tehetetlenség következtében a henger vagy bármilyen más áru is elszabadulhat. Az áru az útra kerül vagy előre katapultálódik. A következmények végzetesek.

Olyan rakodási utasításra lett volna szükség, amelyben az áll, hogy például csúszásgátló padlót és hevedereket kell használni az áru adott módon történő rögzítéséhez. Ezt előzetesen a speditőrnek vagy a megbízottnak kellene biztosítania, ellenkező esetben nem kapja meg a megbízást.

 

Léteznek ilyen utasítások? És ha igen, ki ellenőrzi azok betartását?
Sok rakodó és ipari vagy kereskedelmi ügyfél még nem ismerte fel teljesen a felelősségét, mivel nem rendelkeznek a szükséges információkkal. Mások szinte tökéletesen megvalósítják ezt: A vegyipar nagyon szigorú ezen a téren. Vannak kötelező előírások, melyeket tételesen be kell tartani, mielőtt a teherautó elindulhatna.

 

Hol kaphatok információkat a megfelelő rakományrögzítésről?

A közlekedésgazdasági, postai-logisztikai, telekommunikációs szakmai szervezet (BG Verkehr) vagy az Árufuvarozási, Logisztikai és Hulladékkezelési Szövetség (BGL) tud ezzel kapcsolatosan brosúrákat adni. A szállítmányozási és logisztikai szervezeteknél szintén lehet tájékozódni.

A sofőröknek meg kell érteniük, hogy elsősorban ők maguk vannak veszélyben, mivel a rakomány közvetlenül mögöttük van. Teljes fékezésnél a rakomány előrerepül. Ilyenkor a sofőr az első, aki kap belőle. A következő lépésben azonban másokat is veszélybe sodor, ha a rögzítetlen rakomány az útra vagy más járművekre esik vagy repül. Amennyiben ezzel tisztában van, a sofőr is nagyobb hangsúlyt fektet a rakomány megfelelő rögzítésére. Egy elülső hézagot például minden esetben biztosítani kell. Ezeket az információkat a képzések keretében mindenképpen közvetíteni kellene.

 

A baleseti biztossal folytatott interjúból kiderült, hogy a szállítási károk csomagolási hibákra is visszavezethetők. Tudna példát mondani, milyen problémákat okozhat a nem megfelelő csomagolás a rakományrögzítésnél?
Raklapokra rögzített áru, mely nem tölti ki a raklapot, például. A fóliába csomagolt dobozok túl laza rögzítése. Vagy amikor csak a raklapok vannak szorosan rakodva, a rajtuk található áru nem, és teljes fékezésnél a rakomány összetorlódik. Műanyagkannáknál ez olyan mértékű deformációt okozhat, hogy a kupak a megnövekedett nyomás miatt lerepül, és a folyadék, pl. veszélyes áru, kifolyik.

 

Létezik-e pl. 5 alapszabály, amelyeket a rakományrögzítésnél mindig figyelembe kell venni?

1.    Az elülső hézagot homlokfallal vagy fejhurokkal és raklapokkal el kell zárni – és a súrlódást csúszásgátló padlóval meg kell növelni.

2.    Ha borulékony rakományom van, pl. álló papírhengerek, akkor borulásgátló rögzítést kell beszerelnem. Ilyen esetben élcsúszkákkal és speciális rögzítőkkel kell megakadályozni a borulást.

3.    Hevederrel nem rögzíthető rakomány, pl. Tetra Pakba csomagolt italok, esetében stabil járműre van szükségem, tanúsítvánnyal a felépítmény stabilitására vonatkozóan. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, el kell utasítanom a rakodást.

4.    A rakodási felületnek seprűtisztának kell lennie. Ez például a granulátum-rakodásnál válik világossá: Megsérül a zsák, kiömlik a granulátum, és erre kerül a következő rakomány. Ilyenkor az egész gyakorlatilag egy golyóscsapágyon áll. Ez azt jelenti: Rendszeresen ki kell sepernem.

5.    Fontos a megbízó és a megbízott közötti kommunikáció is: Ha a speditőr tudja, milyen rögzítőeszközöket kell hoznia, fel tud rá készülni. Így első körben el tudja látni utasításokkal a rakodót.

További információk a TIMOCOM-ról: www.timocom.com.

Adjon visszajelzést!