Megalakult Magyarországon a Körforgásos Gazdaság Platform

Megalakult Magyarországon a Körforgásos Gazdaság Platform

2018. november 29-én hivatalosan is megalakult a magyarországi Körforgásos Gazdaság Platform, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére.

A Körforgásos Gazdaság Platform megalakítására ünnepélyes keretek között került sor, ahol 41 csatlakozott vállalat, intézmény és szervezet közül 33-nak a vezetője a helyszínen írta alá az Egyetértési Nyilatkozatot. A kezdeményezés létjogosultságát és fontosságát Weingartner Balázs, fenntarthatóságért felelős államtitkár is hangsúlyozta és üdvözölte, amikor az Innovációs és Technológiai Minisztérium nevében aláírta a Nyilatkozatot.

A körforgásos gazdaságra való áttérés napjaink nagy üzleti lehetősége. A koncepció lényegét a legtöbb gazdasági szereplő még nem ismeri mélyrehatóan, holott ezen modell alkalmazásával növelhető a gazdaság rugalmassága, valamint könnyebbé válik az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás, valamint az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak elérése is.

„A BCSDH-nak és partnereinek kiemelt szerepe van a szemléletváltás és a közös gondolkodás megteremtésében, az egy irányba gondolkodó és cselekvő változásvezetők közösségformálásában, és az üzleti megoldások megosztásában, melyek valódi változást eredményeznek.” – fejtette ki beszédében Ifj. Chikán Attila a BCSDH elnöke.
„Ahhoz, hogy a modellváltás beinduljon és teret nyerjen, összefogásra és tudásmegosztásra van szükség a vállalati, a kormányzati és a tudományos szféra, valamint szakmai és társadalmi szervezetek részvételével.” – tette hozzá.

Ezért kezdeményezte a BCSDH a Körforgásos gazdaság platform létrehozását, a Holland nagykövetséggel és az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen. A nemzetközi és főleg a holland jó gyakorlatok, ezen a területen fontos és követendő példát jelentenek.

‘’Büszke vagyok arra, hogy Hollandia az egyike azon országoknak, amely elsőként tűzött ki számszerűsített célokat a körforgásos gazdaság eléréséhez, mégpedig 2030-ra a felére kívánja csökkenteni a nyersanyag-felhasználását. Azonban ennél is ambiciózusabb célokat fogalmaztunk meg: 2050-re tervezzük a teljes átállást a körforgásos gazdaságra.’’ – emelte ki bevezetőjében René van Hell, Hollandia magyarországi nagykövete.

Adjon visszajelzést!