Ipar 4.0 a gyakorlatban

Ipar 4.0 a gyakorlatban

A mítoszokon túl

 

Az Ipar 4.0 nem valami távoli, a kisebb hazai cégek számára elérhetetlen technológiai csoda, hanem a hatékonyságnövelésnek egy olyan módszere, amely mindenki számára nyitva áll – mondja Tunkel Richárd, az ezen a téren úttörőnek számító REACH technológiai vezetője.

Mindenki beszél az Ipar 4.0-ról, de jellemzően mást ért alatta. Érdemes egyáltalán bajlódni a definícióval, vagy az ilyen-olyan meghatározások csak összezavarják a dolgokat?

Definiálni mindenképpen érdemes, de nem szabad azt túl szűkre szabni. Én úgy fogalmaznék, hogy az Ipar 4.0 lényege a versenyképesség megőrzése és javítása a gyártóiparban. Versenyképes pedig úgy tud maradni egy vállalkozás, ha agilisan, rugalmasan tud reagálni az üzleti és egyéb változásokra. Ez egyébként valahol minden újításnak a lényege is, de most éppen az Ipar 4.0 az aktuális buzzword. A forradalmak amúgy sem szokták önmagukat bejelenteni, így egy kicsit tényleg furcsa, hogy a negyedik ipari forradalomról beszélünk.

 

A gyártás automatizálása, a robotok megjelenése nem most kezdődött. Akkor a mostani változások sem hoznak semmi igazán újat?

De, nagy és átfogó változások zajlanak az iparban, a technológiával megtámogatott munkaszervezési változás. Az eddig bevezetett rendszerek, legyen az ERP, gyártásvezérlés, SCADA, önvezérlő gépek, szigetszerűek maradtak. Nem igazán léteznek az egész gyáron átívelő, az üzleti-logikai és a fizikai folyamatokat egyaránt felölelő rendszerek. Ilyenek azért sem alakultak ki, mert nem volt meg hozzá a szükséges technológia: az informatikai rendszerek nem rendelkeztek azzal a kapacitással, feldolgozási sebességgel, amelyre ilyen nagy tömegű adatnál már szükség van. Ez most már nem jelent akadályt, így tovább lehet lépni a következő szintre, a munkaszervezés átalakítására. Mostantól nem az emberek hoznak meg minden döntést, hanem a gépekre bízzuk, hogy a rendelkezésre álló adatokat kielemezzék, és az így születő információk alapján döntéseket javasoljanak vagy akár hozzanak.

 

A konferencián tartott előadásában az Ipar 4.0 mítoszairól is beszélt. Mi a legnagyobb mítosz az Ipar 4.0 kapcsán?

A magyar cégek esetében az egyik legfontosabb az, hogy hajlamosak ezt az egészet valami nagyon távoli, a szférákon túli dologként kezelni, amihez nekik semmi közük nincs. Ez a nagy világcégek játszótere, mondják, amelyek technológiailag és üzletileg is nagyon elöl járnak, így aztán nekünk nem jut más szerep, mint hogy messziről figyeljük őket. A valóság ezzel szemben az, hogy egyrészt a nagy világcégek sem járnak sokkal előrébb, mint a magyar vállalkozások. Amit videókon vagy konferenciákon látunk, az a kirakat, ami a cég tevékenységének töredékét teszi ki, miközben a háttérben ugyanazokkal a kihívásokkal küzdenek, mint a magyar vállalatok. Ők sem csak a legmodernebb gépeket használják, mert a gépsorok cseréje a termékciklusokhoz igazodik. Egy autógyárban a présgépnek nem kell attól változnia, mert más lett az ajtó formája. Így aztán sok esetben 20-30 éves alaptechnológiát alkalmazó gépeket kell felokosítani az Ipar 4.0-hoz.

 

Az interjú további részéből többek között megtudhatja azt, hogy egy vállalkozásnak hol érdemes kezdenie az Ipar 4.0 alkalmazását és milyen eredmények érhetőek el. Kérje teljes cikkünket!

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó októberi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!