Német csomagolási törvény

Német csomagolási törvény

Mi változott?

 

2019. január 1–től a korábbi Csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló rendeletet (VerpackV) felváltotta a figyelemre méltó szigorításokat tartalmazó Csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló törvény (VerpackG) Németországban. A törvénymódosítás célja, hogy Németország teljesíteni tudja a következő évekre előirányzott újrahasznosítási céljait. Hogy miért érdekes mindez? Azért, mert ennek eredményeként új kötelezettséggel kell számolnia annak a magyar adóalanynak is, aki Közösségen belüli kereskedelem keretében értékesíti áruit Németországba.

A szigorítás következményeként a gazdaság minden szereplője – gyártók és forgalmazók, értékesítők, online kereskedők, legyen akár belföldi, akár külföldi – akik a német piacra értékesítenek csomagolt termékeket, az alábbi csomagolási típusokra tekintettel a csomagolási törvény hatálya alá kerülnek:

  • papír,
  • üveg,
  • fém,
  • műanyag,
  • természetes anyagú csomagolások (fa, parafa stb.),
  • csomagolási tartozékok.

 

Továbbá, új fogalmi meghatározások léptek életbe a törvénymódosítással, amelyek következtében már a másodlagos és szállítási csomagolások (távolsági értékesítők esetében) is a törvény hatálya alá kerültek.

A módosítás következtében az alábbi gyakorlati változásokra számíthatnak a gazdaság szereplői:

I. Regisztrációs kötelezettség

Az átláthatóság biztosítása érdekében, egy központi hatóság (Zentrale Stelle) lesz felelős a regisztrációkért és minden csomagolószerekkel kapcsolatos adatgyűjtésért. Mennyiségtől függetlenül, azon gazdasági szereplő, amely a fenti csomagolószerek valamelyikét első belföldi forgalomba hozóként a német piacon értékesíti, köteles regisztrálni magát az alábbi linken: https://www.verpackungsregister.org/

A regisztrációt követően az érintettek ellenőrizni tudják partnereiket a rendszerben, hogy azok teljesítették-e regisztrációs kötelezettségüket. A regisztrációt elmulasztó társaságok súlyos következményekkel számolhatnak. Először is, nem végezhetnek kereskedelmi tevékenységet Németországban. Amennyiben mégis értékesítik termékeiket a piacon, úgy 200.000 euróig terjedő mulasztási bírságra számíthatnak.

 

II. Adatszolgáltatási kötelezettség

A régi szabályozás értelmében továbbra is kötelező a forgalomba hozott csomagolószereket engedélyeztetni valamelyik hitelesített csomagolási rendszerben. Új kötelezettségként viszont adatszolgáltatási kötelezettségük is keletkezik az értékesítőknek a forgalomba hozott csomagolószerekről a Zentrale Stelle felé. Az így jelentett adatokat a német hatóságok összevetik a csomagolási rendszer által engedélyeztetett információkkal, ezáltal biztosítva a maximális átláthatóságot.

Fontos kiemelni, hogy a kötelezett nem bízhat meg külsős szolgáltatót a nevében történő regisztráció és adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésére. Természetesen, a jelentendő adatok elkészítésében igénybe veheti egy külső szolgáltató segítségét, de a regisztrációt és az adatszolgáltatást kizárólag saját nevében teljesítheti.

(mazars)

Adjon visszajelzést!