Folyamatábrázolás a folyamatfejlesztésben – workshop (2019.02.19.)

Folyamatábrázolás a folyamatfejlesztésben

2019. február 19-én került megrendezésre az MLBKT Lean Tagozatának idei első találkozója. Ezúttal egy igazán jó hangulatú workshopon vehettek részt az érdeklődők, amelynek keretében a résztvevők kipróbálhatták, hogy milyen nehézségekkel jár már egy egyszerű, valós, többszereplős folyamat felvétele is.

Az alkalom elején Nika Tamás és Fésüs Norbert a Kaizen Pro Kft. lean tanácsadó kollégái – akik egyúttal a Lean Tagozat életének szervezői közé is tartoznak – egy rövid áttekintést adtak arról, hogy tulajdonképpen mit is értünk „folyamat” alatt, mit jelentenek számukra a szabályozott és ad-hoc folyamatok, illetve jellemzően milyen folyamatleírási és folyamatábrázolási technikák állnak a lean folyamatfejlesztők rendelkezésére, amelyet tapasztalataik szerint érdemes lehet használni egy-egy folyamatfeltárás során.

Az alapok áttekintése után a résztvevők megismerkedhettek a keresztfunkcionális folyamatábrázolás technikájának alapjaival, amelyet ezután egy többszereplős, valós számlázási folyamat jelenállapotának megrajzolásával (összeállításával) mélyíthettek el. Klasszikus folyamatfejlesztési atmoszféra alakult ki: 5 méteres barna csomagolópapíron vették fel a 10 szereplő, 70 lépésből álló folyamatát. A résztvevők két csapatban dolgoztak ugyanazon a folyamaton, ahol megtapasztalhatták az ilyen típusú folyamatábrázolás dinamikáját, hangulatát.

Az 5 méter hosszú csomagolópapír végére érve a csapatok közösen összeszedték, hogy melyek lehetnek azok a kulcsmutatók, amelyek jól jellemzik a folyamat hatékonyságát, valamint jól alkalmazhatók a folyamatfejlesztés mérésére is. A KPI-ok meghatározásán túl ezután a résztvevők közösen, lépésről lépésre haladva a folyamaton, a kaizen alapelvek, valamint a 7 veszteségtípus segítségével meghatározták a problémás pontokat, és lehetséges fejlesztési javaslatokat.

A workshop végén a résztvevők jó hangulatban értékelték a szerzett élményeket, és új tudással, tapasztalatokkal felvértezve lesznek majd képesek a mindennapos munkájukba beépíteni a hallottakat. Visszajelzéseiknek hála a jövőben még magasabb szintű alkalmat leszünk képesek mi is szervezni.

Adjon visszajelzést!