Az Év Beszerzési Csapata

Az Év Beszerzési Csapata

A beszerzés nem csak az árról szól

 

Figyelemre méltó munkát végzett már eddig is a Bonafarm-csoport beszerzési szervezete. Az önálló cégekből összeálló mezőgazdasági és élelmiszeripari  vállalatcsoport a beszerzésben is szinergia lehetőségeket rejt, de ezeket nem könnyű kiaknázni. A Bonafarmnak öt éve van csoport szintű beszerzési csapata, amely komoly eredményeket ért el, de Ábrahám Péter beszerzési és IT igazgató és Sebestyén-Szép Eszter beszerzési vezető még számtalan feladatot lát maga előtt.

Mi késztette arra a Bonafarmot, hogy belevágjon beszerzési tevékenysége átalakításába?

Ábrahám Péter: Ismeretes, hogy a Bonafarm-csoport több, korábban egymástól is független vállalatból állt össze. Amikor közös tulajdonosi körbe kerültek, elkezdtük vizsgálni, hogy milyen területeken tudnánk kihasználni a szinergiákat. Beszerzési területen ez az együttműködés már 2006-tól elindult egy beszerzési egyesülés keretében, majd 2014-től már csoport szintű szervezet keretei között folyt a munka. A másik nagy lökést az adta, hogy a csoport legnagyobb tagjánál, a Pick Szegednél 2011-ben elindult a stratégiai beszerzési tevékenység  kiépítése, ami egyébként Eszter nevéhez fűződik.

Sebestyén-Szép Eszter: A cégcsoport dinamikus bővülésével érthető volt a tulajdonosi szándék, hogy jól költsük el a forrásokat. Ugyanakkor ez a szándék találkozott a szakmai fejlődés igényével. Mi beszerzők is szerettük volna a területünket szakmailag fejleszteni, a nemzetközi cégek módszereiből az általunk legjobbnak tartott gyakorlatokat átvenni,  ami például a beszállítók fejlesztését vagy a beszállítói értékelési rendszert illeti.

 

A kezdetekben milyen távra tekintettek előre? Látták a jó pár évvel későbbi célokat is, vagy inkább egyszerre csak egy lépésben gondolkodtak?

S-SzE: A Pick Szeged Zrt. stratégiai beszerzésénél kezdetben elsődlegesen az anyagi szempontok hajtották az együttműködést: egyszerűen fogalmazva,  költséget kellett csökkenteni, viszont az is egyértelmű volt, hogy hosszabb távon nem lesz hatékony a beszerzési tevékenységünk pusztán attól, hogy olcsóbban vásárolunk. Ezért a későbbiekben sorra jöttek elő azok a szempontok, amelyek ma is meghatározóak a működésünkben, és amelyeknek köszönhetően nem csak olcsó, hanem hosszú távon hatékony is lesz a beszerzési folyamat.

 

A továbbiakban megtudhatja, hogy milyen alapelveket fogalmaztak meg, amikor belevágtak a beszerzés korszerűsítésébe!

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó decemberi számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!