Kevesebb baleset, pontos manőverezés

Kevesebb baleset, pontos manőverezés

A logisztikai piacra fejlesztett multikamerás rendszert a Bosch

 

A raktárcsarnokokban a leggyakoribb „hiánycikk” a hely. A targoncavezetőknek sokszor a legszűkebb folyosókon, polcrendszerek között kell manőverezniük, ami gyakran vezet a járművet vagy az árut érintő, olykor költséges balesetekhez, vagy akár személyi sérüléshez. Németországban éves szinten mintegy 12 ezer olyan balesetet jelentenek hivatalosan, amelyeknek villástargonca is részese (forrás: WEKA).

A német Fa- és Fémipari Munkáltatók Felelősségbiztosítási Egyesületének (BGHW) egy felmérése szerint a balesetek elsősorban a tolatások során, a jármű közeli, egy és három méter közötti környezetében következnek be. „A vezető tekintete nem lehet egyszerre mindenhol, ebben nyújt segítséget a Bosch multikamerás rendszere” – mutatott rá Andrew Allen, a Bosch haszon- és nem közútijármű-részlegének felelőse.

360 fokos kép segíti a manőverezést

A multikamerás rendszer segítségével a vezető 360 fokban látja a targonca környezetét még akkor is, ha nagyméretű rakományt szállít. Ennek köszönhetően szűk helyen is egyszerűen felvehető, illetve mozgatható az áru. A rendszer továbbá segíti a villástargoncák pontos manőverezését és a különböző távolságok menet közbeni pontosabb becslését – a logisztikai műveletek így egyszerűen, biztonságosan és hatékonyan hajthatók végre.

A jármű teljes környezetét érzékeli a rendszer

A kamerákat a jármű elején, hátulján és két oldalán helyezik el, s egyenként csaknem 190 fokos látószögükkel a jármű teljes környezetét érzékelik. A vezető részletgazdag háromdimenziós modellként látja járművét a képernyőn, amely a targonca működése közben is valós időben ábrázolja a környezetet.

A képernyőn megjelenő nézeteket – önálló kameraképek vagy 360 fokos körkörös kép, illetve teljes- vagy osztottképernyős megjelenítés – a gyártó az adott jármű alkalmazási köre szerint előre konfigurálhatja, a vezető pedig a pillanatnyi munkaművelet szerint választhat a rendelkezésre álló lehetőségek közül.

Adjon visszajelzést!