BMI: Némileg erősebb februári ütem

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított februári értéke: 55,7.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem némileg erősödött, és közel áll a tavaly februári értékhez. A 2019 február havi index nagyobb a januári (54,7) értéknél, és az ötödik legmagasabb februári érték. Február összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a februároké szintén). Az elmúlt három évben a februári átlag magasabb volt (56,7), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékeinek, de az idei érték összességében így is átlag feletti februári értéknek tekinthető 1995 óta.

A termelési mennyiség indexe nőtt januári értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár negyvenkettedik alkalommal. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta háromszor volt magasabb az index értéke februárban.

Az új rendelések indexe enyhén erősödött, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig öt alkalommal mértünk magasabb februári értékeket a korábbi években.

A februári szállítási átfutási idő hosszabb lett januárhoz képest, és az ütem nem túl enyhe. Az index értéke az elmúlt egy évben szinte végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi februári értékeket nézve az idei a negyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek hatodik alkalommal bővülnek egy hónap szűkülés után, erősebb ütemben. Az idei februári indexérték az elmúlt huszonkét év értékei alapján átlag feletti, és a harmadik legnagyobb februári. 2017-ben minden hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2018-ban pedig tizenegy hónap volt ilyen.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt időszakhoz hasonlóan februárban is növekedésre utal, hetedik alkalommal két hónap szűkülés után. Az index értéke alacsonyabb lett januárhoz képest, de ezzel is a nyolcadik legmagasabb februári 1995 óta.

Adjon visszajelzést!