Fejleszteni, beruházni és munkaerőt menedzselni

Fejleszteni, beruházni és munkaerőt menedzselni

Viszlát 2018, helló 2019!

 

Hagyományosnak számító évindító felmérésünket tagjaink és partnereink körében zömében nagy- és középvállalatoknál logisztikai vagy beszerzési területen dolgozó szakemberek, cégvezetők töltötték ki. A 2018-as év mottójaként a következő fogalmazható meg: „Fejleszd magad minden nap valamiben!”

Az MLBKT minden év elején nem reprezentatív felmérést készít a tagok és hírlevél olvasók körében arról, hogy várhatóan milyen várakozásokkal néz szembe a szakma az előttük álló időszakban és hogyan értékelik az elmúlt évet.

A 2018-as évről összességében elmondható, hogy a szakemberek a vállalatuknál elért stabilitásra, a menedzsment sikerekre és az expanzióra a legbüszkébbek. Az év legváratlanabb kihívásaként a menedzsment és HR kihívásokat tekintették, illetve a megkérdezettek 11%-nak ez az év nem hozott előre nem várt próbatételt. A 2019-es várakozásokban továbbra is markánsan megjelenik a fejlesztésre és beruházásra vonatkozó optimista szemléletmód. Idén azonban különösen nagy változásokra számítanak a bérfejlesztés, valamint az innováció terén. Ezzel összefüggésben a válaszadók szerint meghatározó jelentőséggel fognak bírni 2019-ben a munkaerővel kapcsolatos kihívások, valamint az innovatív szemlélet szükségessége. A kitöltők 47%-a a munkaerőhiányt tartja az elkövetkező év legnagyobb kockázatának.

 

Fejlesztés és több innováció

A tavalyi eredményekhez hasonlóan a 2019-es év várakozásainak sorát vezeti a fejlesztés és beruházás iránti igény. Ezt követi szorosan a HR kihívásokkal összhangban a bérfejlesztés és az innovációs tevékenység erősítése, mely a fejlesztés mozgatórugója. Ami biztosan nem lesz válaszadóink véleménye alapján az a létszámleépítés és a decentralizálás. E tekintetben a tavalyi eredmények ismétlődni látszanak. A legnagyobb bizonytalanságot a létszámbővítés kérdésköre jelentette. E kételkedés mögött valószínűleg a „kellene, de nincs a munkaerőpiacon megfelelő munkaerőkínálat” érhető tetten.

 

A munkaerőhiányon nem fog az idő vasfoga

A kitöltők a legkockázatosabb elemnek a munkaerőhiányt és a kiszámíthatatlan vevői igényeket tartják. Ebben az évben jellemző a felvetett kérdésekben a válaszadóink megosztottsága. A bizonytalanság a Brexit, a határellenőrzések szigorítása és fegyveres konfliktusok kérdéskörében a legmagasabb. Meglepő, hogy alacsony valószínűséget tulajdonítanak a fegyveres konfliktusok, a rendkívüli időjárás, a korrupció és a Brexit bekövetkeztének válaszadóink. Ezek a kérdések párban járnak a magas bizonytalanságot mutató válaszokkal is.

A legnagyobb relevanciával bíró trendek – ahogyan arra számítottunk is – a munkaerővel kapcsolatos kihívások, valamint az innovatív szemlélet szükségessége. Sokakat érintenek még a biztonsági kérdések és a fenntarthatóság, mely az elmúlt években oly erősen a köztudatban volt. A leginkább megosztó kérdésnek bizonyultak az adatbányászati módszerekkel és a valósidejű kereslettervezéssel kapcsolatos felvetéseink. Hasonlóan a tavalyi eredményekhez, idén is meglepőnek értékeljük az „egyáltalán nem érint minket” kategóriában „élen végzett” e-kereskedelem növekedése és a robotizáció térnyerése trendeket. Az előbbiből arra következtetünk, hogy viszonylag kevés e-kereskedelemben érintett vállalkozáshoz jutott el kérdőívünk (illetve kitöltőinknek csupán 12%-a kereskedő vállalat), az utóbbira magyarázat lehet a robotizáció tőkeigénye is.

 

A cikk további részéből megtudhatja, hogy megkérdezetteink szerint mit fog hozni a 2019-es év!

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó februári számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!