BMI: Lassuló ütem márciusban, de tovább tart a bővülés

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított márciusi értéke: 52,4.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 elején is. Az ütem némileg gyengült, de nem marad el sokkal a tavaly tavaszi értékektől. A 2019 március havi index kisebb a februári (55,5) értéknél, és a tizenharmadik legmagasabb márciusi érték. Március összességében átlagos hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a márciusoké 52,6). Az elmúlt három évben a márciusi átlag magasabb volt (55,2), köszönhetően leginkább az elmúlt két év értékeinek, de az idei érték összességében így is átlagos márciusi értéknek tekinthető 1995 óta.

Márciusban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, de az indexértékek többsége csökkent februárhoz képest. Az ütem erősebben változott, ezúttal 6,7 százalékponttal lett alacsonyabb az új megrendelések indexe (54,0), de ezzel is hetvenedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (53,6) romlott (3,8 százalékponttal csökkent) februárhoz képest, de a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (54,4) értéke 5,9 százalékponttal alacsonyabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (58,6) ezúttal kisebb lett februárhoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt harmincöt hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (46,8) javult, értéke 1,0 százalékponttal magasabb a februárinál, és e hónapban az átfutási idők hosszabbodására utal. Márciusban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, de az ütem gyengült. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (52,9) márciusban gyengült.

A késztermékkészletek indexe (50,2) 0,8 százalékponttal lett kisebb, de a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók februárhoz képest eltérően változtak.

Az importindex (55,0) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (54,3) csökkent, az elmúlt egy év tizedik legmagasabb értéke, de az export bővülésére utal továbbra is.

A foglalkoztatási index (51,2) 2018-ban májusig mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 0,4 százalékponttal kisebb az index értéke, két hónap szűkülés után javulást jelezve nyolcadik alkalommal.

Adjon visszajelzést!