Elemekre bontott logisztika

Elemekre bontott logisztika

Összeáll a kép

 

A világ szolgáltatóipara egyre inkább az önkiszolgálás és a „mass customization”, az egyéni igények tömeges kielégítése felé megy. Hasonló módszereket valósított meg a logisztika világában a szolnoki BI-KA Logisztika Kft., amikor egy évvel ezelőtt megjelent a piacon Logisztikai Puzzle szolgáltatásával.

Az 1991-ben alapított, jelenleg is 100 százalékban magyar tulajdonban álló logisztikai középvállalat indulása óta folyamatosan bővítette szolgáltatási portfolióját. A vállalkozás a kezdeti szállítmányozási profilját 2011 során fuvarozói tevékenységgel is bővítette; mára közel 100 saját gépjárművel áll megbízói rendelkezésére. Már több éve raktárlogisztikai tevékenységet is végez a cég, immár közel 30 ezer négyzetméteren.

Az elmúlt években a szolgáltatási portfolió bővülésével a BI-KA érthetően arra törekedett, hogy a megrendelői számára komplex logisztikai szolgáltatásokat kínáljon. Ennek azonban van egy hátulütője: a jól körülhatárolt, de összetett logisztikai szolgáltatás kevésbé tud alkalmazkodni a változó megrendelői igényekhez. Márpedig a BI-KA Logisztika Kft. megrendelői köre javarészt termelő vállalatokból tevődik össze, amelyeknek rendkívül céltudatosan és rugalmasan kell a környezet által támasztott kihívásokra reagálniuk ahhoz, hogy a termékeik végső fogyasztói igényeit egyre komplexebb módon és magasabb színvonalon tudják kielégíteni. A megrendelői igények megfelelő támogatásának érdekében összetettebb ellátási láncok kialakítására kell a logisztikai szolgáltatóknak, így vállalatunknak is törekednie – érzékelteti Szécsi Gabriella ügyvezető, milyen kihívások álltak a vállalat előtt.

A kirakó darabjai

A megoldást a teljes paradigmaváltásban látták. Ahelyett, hogy egyre komplexebb szolgáltatásokat alakítanának ki, elindultak az ellenkező irányba: a vállalat által kínált szolgáltatáskomplexumot kisebb, szabadon konfigurálható elemekre bontották fel. Ez lett a Logisztikai Puzzle, amelynek minden eleme egy-egy szolgáltatás, a kirakó darabjaiból pedig összeállítható a teljes kép.

Vagyis a szolgáltatásokat nem „összecsomagolva” bocsátják a megrendelők rendelkezésére. A teljes szolgáltatási folyamatot kisebb, önállóan is elérhető és önmagukban beárazott egységekre bontották, és így ajánlják ki ügyfeleiknek. A megrendelő ezek után maga tudja összeválogatni a kívánt szolgáltatáscsomagot, amiben már csak azok az elemek szerepelnek, amelyekre neki ténylegesen szüksége van. Így nem csak testre szabottabb, rugalmasabb szolgáltatásokat tud kínálni a BI-KA, de az önállóan árazott egységek révén az egy-egy komplexebb igényre történő árajánlat készítése sokkal gyorsabb és egyszerűbb.

 

A cikk további részéből megtudhatja, hogy a mi vezetett a Logisztikai Puzzle ötlet megszületéséhez és mi rejlik a Puzzle mögött.

 

A teljes cikk megjelent az MLBKT által kiadott Logisztikai Híradó februári számában. A cikk és a teljes kiadvány csak tagjainknak és megrendelőinknek elérhető.

Érdekli az MLBKT tagság? MLBKT Tagság

Szeretne előfizetni a Logisztikai Híradóra? Előfizetés

Ha csak ez a lapszám érdekli, 1000Ft+Áfa/lap áron megvásárolhatja az elektronikus verziót (Pdf). Kérjük a megrendeléskor a megjegyzés rovatban tüntesse fel a lapszámot.  Megrendelés

Ha további kérdése lenne, kérjük írjon a logisztika@logisztika.hu címre.

Adjon visszajelzést!