Ismerkedés a lean alapjaival – workshop (összefoglaló) – 2019.03.19.

Ismerkedés a lean alapjaival

2019. március 19-én az esti órákban, délután öt óra után nem sokkal vette kezdetét Tagozatunk idei második tavaszi eseménye, amelyben Bereczki Gábor és Nika Tamás lean folyamatfejlesztő szakemberek tartottak előadást a lean alapjairól. A Lean Tagozat fontos célkitűzése a lean népszerűsítése, és ezzel az eseménnyel a korábbi igényeket szerette volna kielégíteni, hiszen az elmúlt hetekben számos kolléga jelezte, hogy szívesen áttekintené, vagy megismerné a lean alapjait.

Az alkalom első felében a lean kialakulása került áttekintésre, amely a lean megértéséhez elengedhetetlen, hiszen a lean önmagában nem írható le egyetlen definícióval, ezért kulcsfontosságú,  hogy lássuk, mi vezetett el napjainkig: szóba került a velencei hajógyár, az ipari forradalomban létrejövő „csereszabatos” gondolkodás, Taylor, Gilbreth, Toyoda és természetesen Ford és Taiichi Ohno is.

A lean – ahogyan azt hallhattuk is az előadás során – egy szemléletmód és egy eszközrendszer. A rendelkezésre álló 2 órában főleg a szemléletre koncentráltak az előadók, hiszen a leanes eszközök mögött is a szemlélet húzódik meg. Éppen ezért a résztvevők megismerhették a lean két alapelvét: a veszteségek csökkentésére való törekvést és az ember tiszteletét. Az alapelvekből kiindulva a vevő, az érték, valamint a veszteség fogalmai is tisztázásra kerültek, amelyek a lean szemlélet alapkövei. Az alkalom végére a résztvevők megismerkedtek a Taiichi Ohno által definiált 7 veszteségtípussal, valamint a mura, muri, muda jelenségével, értelmezésével is.

Az alkalom során rengeteg pozitív visszajelzés érkezett, ezért a Lean Tagozat folytatni fogja a lean alapok előadását is, ahol lehetőség lesz a leanben még jobban elmélyedni, hiszen nem gondolhatjuk, hogy a két óra alatt sikerült kimeríteni ezt a világot.

Adjon visszajelzést!