Logisztikai és beszerzési tréningek
Beszámolók a 2019-es Logisztika Napi programokról

Beszámolók a 2019-es Logisztika Napi programokról

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) 2012-ben csatlakozott először a Német Logisztikai Társaság (BVL) kezdeményezéséhez, „A Logisztika Napja” programsorozathoz. Az elmúlt években ez a rendezvény elengedhetetlen részévé vált a hazai logisztikai eseményeknek.

E jeles nap elsődleges célja, hogy a résztvevők megismerjék a szakma kulisszatitkait és bepillantást nyerhessenek a logisztika világába.

Idén április 19-én került megrendezésre a programsorozat. A magyarországi események kezdeményezője és összefogója most is az MLBKT volt.

Ebben az évben 29 intézmény és vállalat csatlakozott a kezdeményezéshez és közel 1000 látogató jelent meg országszerte a helyszíneken.  A csatlakozó települések száma: Budapest mellett 14 helység látta vendégül az érdeklődőket (Debrecen, Győr, Hévíz, Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Maglód, Miskolc, Pécs, Szarvas, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Tata, Tatabánya, Zalaegerszeg).

A programpaletta idén is lefedte az ellátási lánc teljes területét, így ki-ki megtalálhatta az érdeklődésének megfelelő szórakoztató ismeretszerzést, legyen szó raktározásról, szállítmányozásról, csomagolásról vagy anyagmozgatásról. A programok színességét tovább növelte a különböző iparágak jelenléte.

A délelőtt folyamán a résztvevők megismerhették az okos AGV megoldásokat, a hulladékkezelésben rejlő lehetőségeket, látogatást tehettek egy smart factoryba, ahol testközelből tekinthették meg a valódi Ipar 4.0 fejlesztéseket. A szoftveres megoldások iránt érdeklődők megtapasztalhatták egy sofőrazonosító-és minősítő rendszer gyakorlati alkalmazását, képet kaphattak a valós idejű kommunikáció megvalósulásáról. A későbben érkezők megtekinthették a kombinált fuvarozási folyamatok trimodális elosztó központjaként működő szolgáltató főhadiszállását, bepillantást nyerhettek a termékazonosítás- és jelölés rejtelmeibe és zárásként megszemlélhették a Cargo City fejlesztéseit. Vidéki oktatási intézmények környékbeli cégekkel is együttműködve, gépbemutatókkal, a jövő logisztikai megoldásaival és interaktív programok széles kínálatával várták az érdeklődőket.

Az idei Logisztika Napján – vélhetően a kínzó munkaerőhiány és az oktatásban háttérbe szorult gyakorlati tudás átadása okán – kiemelt szerep jutott a középiskolai diákoknak és a felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak. A rendezők közel fele csak e célközönség számára nyitotta meg kapuit nem titkoltan azzal a céllal, hogy felkeltsék az érdeklődést a logisztikai szakma iránt, bemutatva annak összetettségét, szépségeit, kihívásait és a benne rejlő izgalmakat, valamint vonzó munkáltató képében mutatkozzanak be a közönség előtt.

A közreműködő szervezők közül sokan küldtek beszámolót, amelyeket az alábbiakban osztunk meg.

Jövőre is várunk mindenkit sok szeretettel a következő Logisztika Napján 2020. április 16-án!

 

AMCO

Az AMCO Kft. örömmel csatlakozott idén is a logisztika napjához. A vállalat számára fontos volt, hogy gyakorlati oldalról mutassa be a különböző csomagolás technológiákat és egységrakományképző gépeket, melyek segítséget nyújtanak a logisztikai folyamatokban. A résztvevők kipróbálhatták a gépeket, és lehetőségük volt a szakmai konzultációra is.

A bemutatott technológiák a következők:

 • dobozformázás és zárás
 • emeléstechnika
 • fóliahegesztés
 • ölelő és burkolócsomagolás
 • pántolás
 • ragasztószalag adagolók
 • raklapfóliázás
 • tálcásétel csomagolás
 • tasakzárás
 • térkitöltés
 • vákuumcsomagolás
 • zsugorfóliázás

 

Logisztika Napja a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban

Baráti légköreben zajlott le az idei Logisztika Napja alkalmából szervezett esemény a BME Ipar 4.0 Technológiai Központban. A látogatók Déri András (MLBKT) és Budai Ádám (BME) izgalmas előadásai, valamint a Csató Ferenc (Claas Hungária Kft.) által bemutatott esettanulmány során ismerkedhettek meg a logisztika területén alkalmazható, mesterséges intelligenciához kapcsolódó technológiákkal, módszerekkel, megoldásokkal.

Az előadások után a résztvevők egy látványos, kötetlen és gyakorlati bemutató keretén belül találkozhattak a BME Ipar 4.0 Technológiai Központ által kiállított olyan – logisztikában is jól használható – technológiákkal és ipari alkalmazási lehetőségeikkel, mint az önvezető járművek, a robotok, a beltéri helymeghatározás, a virtuális valóság vagy a digitális gyártás és termeléstervezés.

CCL Design Magyarország Kft. – Termékazonosítás és – jelölés a logisztika területén

14 cégtől, valamint egy főiskolától összesen 31 látogatóval zárták a nyílt napot. A cég tatabányai üzemében, a látogatóknak lehetősége volt megismerkedni a logisztikában és egyéb kapcsolódó területeken használható ipari termékazonosítási és jelölési megoldásokkal. Rövid szakmai és cégbemutatót követően a nyomdaüzemet látogatták meg a vendégek, ahol az öntapadós címkék teljes gyártási folyamatát követhették végig az alapanyagok rakározásától a nyomtatáson át a késztermékek minőségi ellenőrzéséig és kiszállításáig. Valamint megismerhették a közvetlen termékjelölésre használható lézer és pontbeütő eszközöket. Az egész napos program során lehetőség nyílt mind szakmai, mind kötetlen beszélgetésekre  a kollégákkal és egymással. Így megismerhettük, hogy kinek milyen kihívásokat jelent az egyre szigorodó és egyre inkább alapvető követelménnyé váló tartós termékazonosítás és jelölés.

Ghibli Kft. – Logisztika a gyakorlatban

2019 április 11-e idén nem csak a Költészet, hanem a Logisztika Napja is. Ebből az alkalomból tartotta meg ismét rendezvényét a Ghibli Cégcsoport a Chinacham Hungary-val közös szervezésben.

A hatalmas túljelentkezés miatt idén két diákcsoport számára is lehetőséget biztosítottunk, hogy megismerjék, hogyan működik egy logisztikai nagyvállalat a gyakorlatban.

Az eseményen István Róbert a Ghibli Kft. Értékesítési Alosztályvezetője tartott előadást, így első kézből hallhatták a tanulók a logisztika összetettségét, szépségeit, kihívásait és a benne rejlő izgalmakat. A diákok – mint minden évben – idén is bejárhatták 15.000 m2-es raktárt, megismerhették a folyamatokat, korszerű anyagmozgató gépeket.

Ice Solution Kft. – Hűtőház ünnepélyes megnyitója

A 100%-ban magyar tulajdonban lévő Ice Solution Kft. jelentős beruházással növelte kapacitását a Győri Ipari Park szomszédságában lévő telephelyén: a legmodernebb előírásoknak és legszigorúbb környezeti szabályozásoknak megfelelő új hűtőházat épített. Az új hűtőkomplexum -18°-25C° közötti hőmérsékleten mélyhűtött áruk raktározására alkalmas, így akár hús, zöldség, gyümölcs, pékáru és fagylalt is tárolható a legmodernebb körülmények között. A Logisztika napi rendezvény keretében a hűtőház ünnepélyes megnyitóján szakmai előadássokkal csatlakoztak a programsorozat eseményeihez.

MLBKT Gyógyszeripari Tagozat – BUD Cargo City látogatás

Április 11.-e a Logisztika napjának délutánját a Budapest Airport az MLBKT Gyógyszeripari Tagozatával közösen ünnepelte.

A Budapest Airport (BUD) jelentős fejlesztéseket valósít meg 2019-ben a repülőtér cargo infrastruktúrájában a 32 800 m2-es új BUD Cargo City építésével, mely új alapra helyezi Magyarország és a Budapest Airport pozícióját a Kelet Közép Európai regionális légiáruszállítási piacon. A magyar gyógyszeripar nagy mennyiségű légiáru alapot teremt, a BUD célja ennek jobb kihasználása a jövőben, a cargo fejlesztések során ezért különös figyelmet kap a hőmérséklet érzékeny, minőségbiztosított termékek árukezelésének magas színvonalú biztosítása.

Kossuth József, a Budapest Airport (BUD) Senior Cargo Managere nagy örömmel köszöntötte a tagozat képviselőiből álló delegációt, majd rövid bemutatót tartott a BUD Cargo működéséről és terveiről, piaci helyzetéről a térségben. Sergiu Sarasan, az International Air Transport Association (IATA) Aviation Solutions, Eastern Europe (BG, CZ, HU, MD, PL, RO, SK) Managere a szövetség munkájáról, illetve a CEIV Pharma, a gyógyszerlogisztikára kifejlesztett légi áru szállítási minőségbiztosítási rendszerről tartott előadást. Az előadások után a delegáció megtekintette a BUD Cargo City építkezés előrehaladását.

 

L-mobile Hungary Kft. – Smart Factory – Ipar 4.0 megoldások a gyakorlatban az Eagle Industry Hungary Kft.-nél

Az idén 8. alkalommal, 2019. április 11 -én megrendezett Logisztika Napjához ismét csatlakozott az L-mobile Hungary Kft, a B2B mobil megoldások nemzetközileg is elismert szoftver fejlesztője. – Az L-mobile a raktár, logisztika, gyártás, értékesítés és szerviz területre kínál mobil szoftver megoldásokat.

A Logisztika napja alkalmából, Maglódon, az Eagle Industry Hungary Kft.-nél megvalósított L-mobile megoldások kerültek bemutatásra a gyártás és a raktározás területén az odalátogató partnereknek, érdeklődőknek. Szakmai előadások és gyárlátogatás volt a program.

A 35 résztvevő számára bemutatásra került az L-mobile Ipar 4.0 koncepció – SMART FACTORY – gyakorlati megvalósítása, amely használatban van az Eagle Industry Hungary Kft. telephelyén. A nyílt nap keretén belül Szoboszlay András az L-mobile Hungary Kft. értékesítési igazgatója, Buza Ákos projektmérnök, valamint Galaskó Gergely az Eagle Industry Hungary Kft. ügyvezető igazgatója látta el szakmai információkkal, érdekességekkel a résztvevőket. A szakmai napot kötetlen beszélgetéssel egybekötött szendvicsebéd zárta.

 

MLBKT Logisztikai Szolgáltatói Tagozat programja: Repülővel a világ körül

A résztvevők megismerkedhettek a légi szállítás rejtelmeivel egy reptér, egy légitársasági képviselő, egy légitársaság, és a legnagyobb légi szállítási szövetség előadásában.

Első előadóként a vendéglátónk képviseletében Kossuth József, a Budapest Airport (BUD) Senior Cargo Managere volt, aki bemutatta a budapesti repteret, működését és piaci helyzetét a térségben. Ezután láthattuk a BUD Cargo City megvalósítási terveit. A következő előadónk Nagy Mónika volt, a Kales Airline Services Sales Managere. Megismerkedhettünk a holland központú GSSA (General Sales and Service Agent) működésével, légitársasági képviseleti munkájával. Utána a Kales által képviselt legnagyobb légitársaságtól Gokhan Gonulalan, a Turkish Airlines magyarországi Cargo Managere ismertetett meg a világ egyik legnagyobb légitársaságának múltjával, jelenével és jövőjével. Egy kisfilm keretén belül bemutatta a világ legnagyobb repülőterének, Istanbul-nak (IST) fejlesztési terveit. A befejező előadást Sergiu Sarasan-tól, az International Air Transport Association (IATA) Aviation Solutions, Eastern Europe (BG, CZ, HU, MD, PL, RO, SK) Managerétől láthattuk, amin keresztül megismerhettük a szövetség munkáját, és hogy hogyan fogja össze a világ összes légitársaságát és a légi szállítmányozási cégeket.

Egy rövid kávészünet után buszra ültünk és megnéztük a BUD Cargo City építési helyszínét, ahol megtekintettük a raktár vázszerkezetét és a terepet, ahol hamarosan elindul a Budapest Airport új cargo bázisának működése.

 

Masped Logisztika  – Ellátási láncok menedzsmentje

Az érdeklődők a Corvinus, BGE és Károli Gáspár egyetemekről érkeztek. Az esemény jó hangulatban telt. A résztvevők előadást hallgattak meg az ellátási láncok menedzsmentjéről a logisztikai szolgáltató szemszögéből, majd bejártuk a MASPED Logisztika 2018. októberében átadott, immár teljes kapacitással működő 10.000 m2-es új raktárcsarnokát a Budapesti Szabadkikötőben.

 

MAHART Container Center Kft. – MAHART Container Center Kft.

A csütörtöki rendezvény eredményesen zárult. A tengeri és intra-európai konténerszállítás bemutatása után a Társaságunk adottságairól, forgalmáról, eszközparkjáról kaptak a résztvevők tájékoztatást prezentáció formájában. A  prezentációt követően a terminál bejárása következett, a látogatók a helyszínen tekinthették meg a vonatok rakodását daruzható félpótkocsikkal és konténerekkel, valamint a közúti forgalom kiszolgálását is  megtekinthették az egyes konténertípusok megismerése mellett. A látogatók többsége egyetemi hallgató volt.

Neumann János Egyetem – “Logisztika Napja a GAMF-on”

Nagy érdeklődés mutatkozott a kecskeméti Neumann János Egyetem által szervezett „Logisztika Napja a GAMF-on” című esemény iránt. Közel 100 diák regisztrált a rendezvényre. A szervezők célja az volt, hogy megismertessék a középiskolásokkal a GAMF Műszaki és Informatikai Kart, azon belül leginkább a logisztikai mérnöki alapszakot. Az eseményt Dr. Török Erika, a Kar oktatási dékánhelyettese nyitotta meg, melyben elmondta, reméli, ez az alkalom lehetőséget nyújt, hogy megmutassák, miben tud a GAMF mást, többet adni a logisztikai mérnöki alapszakon az ország többi részéhez képest. A résztvevők a megnyitó után egy olyan játékban vehettek részt, mely rámutat arra, hogy mennyire fontos az információ megfelelő áramlása a logisztikában. Ezt követően tájékoztatást kaptak a logisztikai mérnöki alapszakról, a duális képzésről, illetve a felvételi és diplomaszerzési feltételekről. Megismerhették Muhi Kristóf előadásán keresztül az egyetem informatika szakjait, továbbá a hallgatók által fejlesztett EDDIE applikációt, mely az általános iskolások számára könnyítheti meg a tanulást. Ezt követően a résztvevők két különböző játékon vehettek részt. Az egyik játék lényege az volt, hogy háromfős csapatokban A/4-es lapok segítségével a lehető legmagasabb építményt kellett megalkotni 20 perc alatt. A másik játék keretében a diákok papírrepülőt gyártottak, melynek szárnyára magyar költők nevét írták fel, ezzel kapcsolódva a magyar költészet napjához.

Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium – Logisztika?! Mindent visz!

Ismét sikeresen lezajlott a Pécsi Szakképzési Centrum Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnáziumában a Logisztika napja rendezvénysorozat. A több külső és belső helyszínen zajló program érdekesen és sokoldalúan mutatta be a logisztika szerteágazó feladatkörét és kompetenciáit.

Igyekeztünk a logisztikát idén még sokoldalúbban bemutatni, mert a logisztika nem csak szállítást, raktározást és átrakodást jelent. Így új diszciplínaként jelent meg idén az agrárlogisztika folyamata, valamint a flottakezelés és fuvarbörze.

Az iskola udvarán illetve az épület előtt felsorakozott látványos szállítóeszközök még a laikus járókelőket is nagy számban késztették megállásra, kipróbálásra, miközben az előadások, céglátogatások sok új ismerettel, élménnyel és érdekességgel szolgáltak a résztvevőknek. Gazdag programkínálatunk létrejöttében fontos szerep jutott a lelkesen közreműködő partnercégeinknek.

Reményi Csomagolástechnika Kft. -Fóliázzunk és spóroljunk együtt!

„A Reményi Csomagolástechnika Kft. idén is sikeres napot zárt a Logisztika napja 2019 eseménysorozat alkalmával.

Cégünk személyre szabott termékbemutatót tartott több nagyobb kereskedő és gyártó vállalat számára, segítve ezzel munkájukat az egységrakományrögzítés kapcsán.

Lehetőségük nyílt a gépek kipróbálására, saját termékük csomagolására és a megfelelő nyújtható fólia tesztelésre. Látogatóink elégedettek voltak a termékcsomagolás során elért eredményekkel és fólia megtakarításokkal. A kapott információkkal, így hozzá tudtunk járulni a logisztikai folyamataik optimalizálásához.”

Régens Zrt. -Valós idejű kommunikáció az ellátási láncban – Régens logisztikai szoftvermegoldások

A Régens Zrt. nyílt napján olyan szoftver- és portálmegoldásokat ismerhettek meg a résztvevők, amelyek biztosítják az ellátási lánc különböző részvevői közötti hatékony és gördülékeny kommunikációt, valamint megtekinthették a cég logisztikai szoftvereit éles környezetben is.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően az esemény maximális létszámban zajlott le, így izgalmas beszélgetések alakultak ki a prezentációkat követő kötetlen konzultáció során.

A Régens Zrt. a következő évben is szívesen csatlakozik majd a Logisztika Napja rendezvénysorozatához és reméli, hogy ismét hasznos és szakmai ismeretekkel teli eseményt tarthat majd.

Schenker Kft.

A Logisztika Napja alkalmából megrendezett nyílt nap keretében vendégünk volt a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakgimnázium, valamint a csepeli Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium 1-1 logisztika szakos diákcsoportja.

A diákok minden szolgáltatásunkról kaptak egy rövid bemutatást, majd körbevezettük őket mind a cross-dock, mind a logisztikai raktárainkban. Bízunk benne, hogy mindenki nagy élménnyel tért haza és a logisztika szakmát sikerült még vonzóbbá tenni a résztvevők számára!

5. Logisztika a Dél-Alföldön” konferencia

Az MTA SZAB Logisztikai Munkabizottsága, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar és a Békés Megyei Kormányhivatal a Logisztika Napja 2019 nemzetközi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendezett Szarvason. A rendezvény célja a logisztika népszerűsítése volt. A Logisztikai Munkabizottság ötödik, a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kara, mint házigazda második alkalommal csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A konferenciát Dr. Futó Zoltán dékán nyitotta meg.

Az eseményen a Szent István Egyetem, a Kaposvári Egyetem és a Békés Megyei Kormányhivatal munkatársainak tudományos előadásai mellett a régió jelentős vállalkozásai (Rail Cargo Hungaria Zrt., Szeged; Marzek Group, Békéscsaba; O-I Hungary,Orosháza; Gyulahús Kft., Gyula) mutatták be gyakorlati logisztikai tevékenységüket.

Az előadásokat követően az előadók még kötetlen beszélgetés keretében cseréltek eszmét aktuális szakmai kérdésekről, valamint felvetődött, hogy mind a Kar, mind a Munkabizottság szívesen csatakozna jövőre is a Logisztika Napja eseménysorozathoz. A szervezők terve szerint az előadások anyaga hamarosan ISBN számmal ellátott kiadványban is megjelenik. A rendezvény a Békés Megyei Kormányhivatal és az Agro-Assistance Kft. (Csongrád) támogatásával valósult meg.

A jövő logisztikai megoldásai – Fesztivállá bővült a Logisztika Napja a Trans-Spednél

Hogyan lehet a gyógyszereket biztonságosan szállítani és tárolni? Mi kell ahhoz, hogy egy teljes gyárat percre pontosan ellásson alapanyaggal egy logisztikai cég? Az automatizáció, a digitalizáció és a robotika fejlődésének milyen hatása van a logisztikára? Ezekre a kérdésekre adott választ a Logisztika Fesztivál programja, ahol a szakma kulisszatitkaiba nyerhettek betekintést a látogatók. A jövő logisztikai megoldásaival és interaktív programokkal várta a Trans-Sped Csoport debreceni és tatai telephelyén a diákokat a Logisztika Napja alkalmából.

Évről évre egyre nagyobb érdeklődés övezi a rendezvényt, ezért bővítette a vállalatcsoport a programot. Logisztikai munkagép-bemutatókkal, a raktári feladatok által inspirált játékos aktivitásokkal és raktárbejárások segítségével mutatták meg a professzionális ellátási lánc működését. A cél, hogy a diákok izgalmas módon ismerkedhessenek meg nemcsak a logisztikával, hanem a hozzá szorosan kapcsolódó egyéb területekkel is – legyen szó akár az elektromos járművekről és ezek kihívásairól, a Trans-Sped saját fejlesztésű szállítmányozási szoftveréről, vagy a raktár-automatizációról.

A cégcsoport küldetésének tekinti a közlekedés biztonságosabbá tételét az utak minden résztvevője számára, ezért a vállalat a „Láss a sofőr szemével!” bemutató mellett – amely során a résztvevők kipróbálhatták, hogy mit lát egy tehergépjármű-vezető a fülkéből – további vezetésbiztonsági szimulátorokkal hívták fel a figyelmet a tehergépjárművek körül kialakuló holttér észlelésének fontosságára.

A komplex logisztikai nagyvállalat csaknem három évtizede van jelen a piacon, a globális rendezvénysorozathoz pedig azért csatlakozott, hogy a szakma teljes spektrumát bemutassa az érdeklődő, pályaválasztás előtt álló fiataloknak. Debrecenben és Tatán csaknem 400 tanulót érdekelt a Trans-Sped Logisztika Fesztivál.

„A szakmai utánpótlás biztosítása kulcsfontosságú az iparágban, éppen ezért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy olyan eseményeket szervezzünk, mely valóban felkelti a fiatalok érdeklődését a logisztikai szakmák iránt. A Logisztika Fesztiválon interaktív formában, játékosan, életszerű példákon keresztül tudjuk megmutatni a vállalati folyamatokat. Célunk, hogy a diákoknak karrierlehetőséget mutassunk, hiszen mi jó szakembereket, ők pedig biztos hivatást és munkahelyet találhatnak. Ez tehát olyan lehetőség, ahol mind a két oldal nyer.” – nyilatkozta Elek Gergő, logisztikai igazgató.

Yusen Logistics Kft.

A világ legnagyobbjai közé tartozó japán hajózási és szállítmányozási cégcsoport magyar leányvállalata a bemutatójával és raktárlátogatásával igyekezett értékes és érdekes információkkal hozzájárulni a Japán Logisztika Világának megismeréséhez, megértéséhez.

 

 

 

Adjon visszajelzést!