BMI: Visszatérés az év eleji bővülési ütemhez

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 54,9.

 

Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A tavalyi évben a trend végig kedvező képet mutatott, és ez folytatódik 2019 első felében is. Az ütem némileg erősödött, és a tavaly tavaszi értékek tartományában van. A 2019 április havi index nagyobb a márciusi (52,5) értéknél, és a hatodik legmagasabb áprilisi érték. Április összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisoké 52,2). Az elmúlt három évben az áprilisi átlag ennél magasabb volt (54,3), köszönhetően a 2017-es év gyorsabb ütemének (56,8), az idei érték összességében így némileg átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta.

Áprilisban a részindexek többsége pozitív tartományban tartózkodott, és az indexértékek többsége növekedett márciushoz képest. Az ütem enyhébben változott, ezúttal 4,2 százalékponttal lett magasabb az új megrendelések indexe (58,2), és ezzel hetvenegyedszer bővült zsinórban a rendelésállomány.

A beszerzési mennyiség indexe (60,8) javult (7,0 százalékponttal nőtt) márciushoz képest, és a beszerzett mennyiség további emelkedésére utal.

A termelési mennyiség indexének (58,6) értéke 4,1 százalékponttal magasabb az előző hónaphoz viszonyítva.

A beszerzési árak indexe (52,5) ezúttal kisebb lett márciushoz képest, és az árak gyengébb ütemű emelkedésére utal. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az elmúlt harminchat hónapban emelkedést mutatott az index értéke.

A szállítási átfutási idő indexe (44,4) romlott, értéke 2,3 százalékponttal alcsonyabb a márciusinál, és e hónapban az átfutási idők hosszabbodására utal. Áprilisban magasabb lett a vásárolt készletek mennyisége, és az ütem erősödött. A késztermékkészletek némileg nagyobbak lettek az elmúlt hónaphoz képest.

A vásárolt készletek indexe (57,2) áprilisban erősödött.

A késztermékkészletek indexe (55,2) 4,7 százalékponttal lett nagyobb, és a készletmennyiség növekedésére utal. A külpiaci mutatók márciushoz képest eltérően változtak.

Az importindex (57,9) magasabb lett, és továbbra is bővülést jelez.

Az exportindex értéke (53,9) csökkent, az elmúlt egy év tizedik legmagasabb értéke, de az export bővülésére utal továbbra is.

A foglalkoztatási index (49,5) 2018-ban májusig mindegyik hónapban bővülést hozott. Az előző hónaphoz képest 1,6 százalékponttal kisebb az index értéke, nyolc hónap bővülés után romlást jelezve első alkalommal.

Adjon visszajelzést!